Tech

Reizigers binnen de EU gebruiken vijf keer zoveel data

14 december 2018 15:40 Aangepast: 14 december 2018 19:31
We internetten op reis veel vaker uit onze eigen bundel. Beeld © Getty Images

Sinds de afschaffing van roamingkosten voor het gebruik van mobiel internet binnen de Europese Unie, is het datagebruik fors gestegen. Reizigers binnen Europa gebruikten dit jaar bijna vijf keer zoveel gigabyte aan data.

Voordat de regelwijziging vorig jaar juni inging, gebruikten Europeanen per kwartaal ongeveer 15 miljoen gigabyte aan data op reis. In het kwartaal nadat de nieuwe regel inging steeg het verbruik naar 85 miljoen gigabyte, blijkt uit een rapport van de Europese Commissie.

In het eerste kwartaal van dit jaar, de laatste periode waar de Commissie cijfers over geeft, gebruikten Europese reizigers ruim 70 miljoen gigabyte aan data.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Roamingkosten binnen de EU verdwijnen: zo zit het

Kosten gedaald

Vooral Bulgaren, Kroaten, Tsjechen, Polen, Spanjaarden en Letten maakten veel vaker gebruik van mobiele data in het buitenland. Hun verbruik is gemiddeld vertienvoudigd.

Populaire vakantielanden zijn ook de landen waar het meeste roaming gebruikt wordt, schrijft de Commissie. In Cyprus en Griekenland steeg het gebruik met 20 procent.

We zijn trouwens ook vaker gaan bellen in het buitenland doordat de kosten zijn gedaald. De gemiddelde prijs voor bellen naar het buitenland binnen Europa was 2,93 cent per minuut in 2016. In 2017 daalde dit bedrag al naar 2,41 cent per minuut en momenteel is het gemiddeld 2,06 cent per minuut.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore