Tech

Google opent virtuele versie afgebrand museum Brazilië

14 december 2018 13:59 Aangepast: 14 december 2018 14:50

In september brandde het Nationaal Museum van Brazilië af. De verloren collectie is voor een deel weer te zien in een nieuwe virtuele versie van het museum die Google donderdag online heeft gezet.

Met het afbranden van het Nationaal Museum van Brazilië in Rio de Janeiro ging 200 jaar aan geschiedenis in rook op. Gelukkig was het museum enkele jaren geleden al begonnen om samen met het Google Arts & Culture-team de collectie te digitaliseren. Zo werden hoge-resolutiefoto's van tentoonstellingen en objecten genomen en werd het interieur met 3D-scanners vastgelegd.

Google heeft deze week een virtuele versie van het museum geopend. Het gebruikt hiervoor een combinatie van Street View-beelden. Je kunt onder andere een virtuele tour door delen van het museum maken, al kunnen de virtuele tentoonstellingen de enorme collectie van meer dan 20 miljoen objecten niet vervangen.

Meer dan bewaren

Digitale musea kunnen niet alleen collecties behouden voor het nageslacht, maar ze geven ook meer mensen makkelijker toegang tot kunst en cultuur. In sommige gevallen biedt een virtuele collectie zelfs extra mogelijkheden. 

Zo kun je via Google in het online oeuvre van Johannes Vermeer details in de beroemde schilderijen zien die je met het blote oog niet ziet. Wetenschappers van het Natural History Museum in London kunnen dankzij de 3D-scans soms in een exemplaar kijken. Zo ontdekten ze bijvoorbeeld na het scannen van een Diepzeehengelvis dat er een vis in zat die hij had gegeten, en dat die vis ook weer een vis had gegeten.

Overigens zal het Nationaal Museum van Brazilië over een paar jaar weer de echte deuren openen. Er zijn plannen om het museum in de oude glorie te herstellen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Digitale musea brengen dino-fossielen tot leven

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`