Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Hoge kosten

'Apple-leveranciers overwegen vertrek uit China door handelsoorlog'

13 december 2018 15:15 Aangepast: 13 december 2018 15:14
Beeld © Getty

Chinese toeleveranciers van Apple overwegen hun fabrieken te verhuizen uit China als de importheffingen van de VS nog hoger worden.

Dat zeggen ingewijden tegen Bloomberg. De VS wil extra importkosten gaan heffen op producten die uit China komen, zoals alle hardware die Apple bij Chinese fabrikanten laat maken. Die fabrikanten berekenen nu bij welk heffingspercentage een vertrek uit China lucratiever is dan blijven.

Als de heffing van de VS op 10 procent uitkomt, denken de fabrikanten wel in China te kunnen blijven. Maar als de heffing richting de 25 procent gaat, overwegen ze uit China te verhuizen. De fabrikanten beschouwen volgens Bloomberg als alternatieve locaties onder meer Vietnam, Thailand en Maleisië vanwege de lage arbeidskosten in die landen.

Tot nu toe hadden elektronicamakers geen last van Trumps handelsoorlog, maar de Amerikaanse president maakte in november bekend dat hij ook heffingen overweegt op smartphones en laptops uit China.

'Apple wacht af'

Apple zelf zou vooralsnog weinig zien in het verplaatsen van zijn productie, zegt een ingewijde tegen Bloomberg. Het bedrijf besteedt zijn productie uit aan inmiddels tientallen bedrijven, en zou willen afwachten hoe de importheffingen uitpakken.

Apple-CEO Tim Cook heeft eerder al gewezen op de ingewikkelde productieketen van iPhones. Onderdelen worden overal ter wereld gemaakt, ook in de VS, maar de telefoons worden in China in elkaar gezet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'iPhone XR verkoopt het beste van alle iPhones'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Qualcomm wil ook verkoopverbod nieuwste iPhones'

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore