Ga naar de inhoud
Tech

Google toont privacymelding aan miljoenen Europese gebruikers

Beeld © ANP

Miljoenen Google-gebruikers in de EU krijgen vandaag een melding dat de Google zijn gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid heeft aangepast. Het kantoor in Ierland wordt vanaf januari verantwoordelijk voor de gegevens van Europese gebruikers en het naleven van de Europese privacyregels.

Daarmee wordt het ook het officiële aanspreekpunt voor Europese toezichthouders voor de naleving van de Europese privacywet AVG, meldt Google.

Weinig nieuws voor consumenten

Voor de consument verandert er in de praktijk weinig, zegt Rachid Finge woordvoerder van Google Nederland. Als er klachten zijn over het al dan niet naleven van de Europese privacywet kunnen consumenten nog steeds terecht bij hun nationale toezichthouder.

Waarom krijgen alle Google-gebruikers dan toch die melding, als er in de praktijk weinig verandert? "Ook als je alleen een adres verandert, is het een wijziging van de gebruiksvoorwaarden. En het is regelgeving dat je daarbij een notificatie aan gebruikers stuurt", zegt Finge.

Contact met één toezichthouder

Wat er na het indienen van een klacht bij de nationale toezichthouder gebeurt verandert wel, legt een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens uit.

Nu is het nog zo dat nationale toezichthouders klachten individueel behandelen en contact zoeken met Google in de VS als het bedrijf handelt in strijd met de Europese privacywet.

Locatiegegevens

Dat gebeurde vorige maand nog, toen meerdere nationale consumentenorganisaties klachten indienden bij hun toezichthouders.

Google zou bij veel Europeanen data ontfutselen over hun locatiegeschiedenis, zonder dat ze daar duidelijk toestemming voor geven. De nationale toezichthouders namen daarna allemaal individueel contact met de techreus op. Vanaf januari kan dat in Ierland.

Als er meerdere klachten zijn binnen de EU, verzamelt de Ierse waakhond die en neemt ze in behandeling, legt een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens uit.

Consumentenbond
Track & trace
Consumentenbond dient klacht in tegen Google voor stiekem locatievolgen

Nieuw privacybeleid

Alle gebruikers van de zoekmachine van Google krijgen de melding vandaag bovenin het scherm te zien. Daarnaast krijgen alle Google-accounts een mail waarin de verandering wordt aangekondigd.

Hoewel er weinig verandert ten opzichte van de vorige voorwaarden, is het voor gebruikers misschien een aardige aanleiding om het privacybeleid door te lezen.

Daarin beschrijft Google namelijk redelijk gedetailleerd welke gegevens het allemaal verzamelt en hoe ze met die gegevens omgaan.

Zo staat er bijvoorbeeld uitgelegd dat Google onder andere opslaat welke zoektermen je gebruikt, welke video’s je bekijkt of waar je bent geweest. Wat Google allemaal precies over je verzamelt zie je hier

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl