Durf jij?

In deze drone zit je in je eentje voor een pleziervlucht

12 december 2018 21:53 Aangepast: 13 december 2018 00:30

Het komt steeds dichterbij: zelf rondvliegen in een grote 'drone'. De nieuwe Lift Aircraft kan één persoon geheel autonoom naar een bestemming vliegen.

Strikt genomen is een drone een vliegtuig waar geen bestuurder in zit. Vervolgens verschenen er kleine consumentendrones die makkelijk te besturen waren. Inmiddels zijn er ook versies van zulke drones met meerdere rotoren die het gewicht van een mens kunnen dragen, zoals de nieuwe Lift Aircraft. Hij werd dinsdag gepresenteerd in de VS. De Lift Aircraft is een verticaal opstijgend luchtvaartuig voor personen. De drone heeft 18 rotoren.

Hij kan één persoon voor 10 tot 15 minuten vervoeren. Dat kan autonoom, waarbij de passagier zijn eindbestemming zelf invoert, maar de Lift kan in principe ook met een joystick bestuurd worden. Dat is ook de bedoeling: de Lift moet in eerste instantie worden ingezet als pleziervoertuig waarin mensen zelf kunnen rondvliegen, terwijl de computer de boel stabiel houdt.

Volgens de Amerikaanse regelgeving geldt het apparaat door zijn lage gewicht niet als een echt luchtvaartuig, waardoor er geen vliegbrevet nodig is. Lift wil de drone volgend jaar inzetten in de VS rond 25 steden. Het gaat om aantrekkelijke gebieden met goede weersomstandigheden. Voor tussen de 150 en 200 dollar moeten mensen na een korte training met een VR-bril dan zelf een vlucht kunnen maken. Over vluchten in Europa is nog niets bekend.

Parachute en grote airbag

Wat als hij neerstort? De Lift kan zichzelf landen als zes van de achttien rotoren het nog doen. Mocht ook dat mislukken dan is het apparaat voorzien van een parachute en een grote airbag die het volledige ding omhult.

Meerdere concurrenten

Meerdere concurrenten werken aan vergelijkbare drones die mensen kunnen vervoeren. Zo heeft het Chinese Ehang al meer dan duizend bemande testvluchten uitgevoerd met zijn volledig autonome quadcopter en test het Duitse Volocopter in Dubai autonome vliegende taxi's. Ook toonde de startup van Google-topman Larry Page, Kitty Hawk, eerder dit jaar een éénpersoons vliegtuigje waarmee je na een training van een uur moet kunnen vliegen. 

Abonneer je ook op het Bright YouTube-kanaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van