Olympische gamers

IOC: voorlopig geen esports bij Olympische Spelen

12 december 2018 16:10 Aangepast: 13 december 2018 09:26

Games passen niet bij de Olympische waarden en zijn te commercieel. Professioneel gamen, bekend als esports, zal daarom voorlopig geen Olympische medaillesport worden.

Dat zegt het Internationaal Olympisch Comité in een verklaring, nadat de afgelopen maanden serieus is overwogen om esports in de toekomst als onderdeel aan de Olympische Spelen toe te voegen. Het IOC kon niet ontkennen dat eports zeker voor het jongere publiek concurreert met traditionele sporten.

Het comité stelt dat er verder onderzoek naar en samenwerking met de esports-community nodig is, omdat er nog onduidelijkheden zijn over of esports wel een echte sport zijn. Het IOC merkt op dat sommige games niet aansluiten bij de Olympische waarden, zonder te noemen welke games dat zijn of waar de aansluiting mist.

'Games draaien om geld'

Ook beweegt de game-industrie volgens het IOC erg snel, en verlegt het publiek zijn aandacht vaak snel van de ene naar de andere game. Ook wijst het comité op de snelle ontwikkeling van augmented en virtual reality. Dit in tegenstelling tot de strak gereguleerde en nauwelijks veranderende traditionele sporten.

Daarnaast is de game-industrie volgens het IOC erg gefragmenteerd en speelt de concurrentie tussen verschillende commercieel gedreven ontwikkelaars een grote rol. Het IOC stelt dat de sportbeweging niet is gebaseerd op winst en geld, maar op waarden. Toch werd onlangs bekend dat het IOC bij de Olympische Winterspelen in Pyeongchang begin dit jaar 48 miljoen euro winst heeft gemaakt.

Simulatiegames maken meer kans

De onzekerheden van het IOC zijn er niet voor zogenoemde simulatiegames. Het gaat daarbij vermoedelijk om games zoals FIFA, waarbij digitaal een sport wordt gespeeld die ook in het echt bestaat. Het IOC spoort de internationale sportfederaties aan om meer samen te werken met de virtuele versies van hun sport. Voor zulke simulatiegames richt het IOC een speciale werkgroep op, om samenwerkingsprojecten te verkennen.

Inmiddels zijn er al veel voetbalclubs die professionele FIFA-spelers hebben aangenomen. Die spelen in allerlei grote toernooien tegen elkaar, om alsmaar groeiende prijzenpotten. Zo is er in Nederland de E-divisie waarin de professionele gamers van de eredivisieclubs het tegen elkaar opnemen. 

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

eSporter in plaats van profvoetballer: 'Dat is geen vreemde carrièrekeus meer'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruud Gullit start opleiding voor FIFA-esporters

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van