UPDATE: FIETS NIET GEVONDEN

Hoe zelfs de slimste e-bike dieven niet afschrikt

21 december 2018 18:55 Aangepast: 21 december 2018 22:44

De nieuwe VanMoof Electrified S2 e-bike van Erwin werd na een paar dagen al gestolen. VanMoofs Bike Hunters probeerden de elektrische fiets, die een nieuw type slot heeft, op te sporen, maar dat is ze nog niet gelukt. Erwin krijgt nu een nieuw exemplaar.

Afgelopen vrijdag kon ik m’n nieuwe Electrified S2 ophalen bij VanMoof in Amsterdam. Ik ruilde m’n Electrified S in voor het nieuwe model en was een van de eersten in Nederland die op de 'slimste e-bike op de markt' kon rondrijden. Lang heeft het niet mogen duren. Toen ik gisteravond terugkwam uit Hilversum was de fiets verdwenen nabij de pont in Amsterdam-Noord. Het is de eerste S2 die in Amsterdam is gestolen, blijkt uit navraag bij VanMoof.

Schopslot

De e-bike stond op slot met de nieuwe ‘Stealth Lock’, of schopslot, zoals wij het hebben gedoopt. Op het eerste oog lijkt de fiets niet op slot te staan. Je ziet geen ketting of ringslot. Het schopslot is een ingenieus systeem dat een dikke pin in een schijf schiet die op de achteras zit. Het slot is volgens VanMoof niet eens met een slijptol te breken.

Het voordeel van dit systeem is dat je geen fietssleutel meer nodig hebt. Is je smartphone dichtbij de fiets (en heb je Touch Unlock aanstaan in de app) dan kun je ’m unlocken door eenmaal op een knopje te drukken aan het stuur en voila, je rijdt er zo mee weg. Het nadeel is dat een dief dat waarschijnlijk ook denkt.

Lockdown-modus

Zodra het tot me door dringt dat de fiets weg is, check ik de app. Op het kaartje zie ik de laatste locatie waar ik ’m op slot heb gezet. Althans, op dat moment maak ik nog de denkfout dat het icoontje aangeeft waar de fiets op dat moment staat. Dat is voor alle duidelijkheid niet zo, in de app zie je de locatie waar je voor het laatst contact met de fiets had via bluetooth. Onwetend zoek ik de directe omgeving af waar het vol staat met fietsen.

Van een vriendelijke vrouw - en toevallig zelf een Electrified S-rijder - mag ik zelfs even in hun tuin kijken. Ze vraagt of ik de fiets met een ketting aan het hek had vastgemaakt. Ik leg haar uit dat dat nou juist niet meer nodig is. Of beter gezegd: niet meer nodig zou moeten zijn. Zodra je aan een S2 die op slot staat gaat rommelen, dan gaat er een alarm af, inclusief een doodshoofd-icoon op het display in de dwarsstang. Blijf je rommelen, dan wordt het lawaai luider. Na vijf minuten rommelen gaat de fiets in lockdown-modus. Alle electra wordt uitgeschakeld en de GPS gaat aan. Je hebt niks meer aan de fiets als e-bike (en als gewone fiets trapt ie wat zwaar). Ik zoek dus in de directe omgeving omdat de dief misschien zijn poging heeft opgegeven of is geschrokken van het alarm. Ik zie m’n S2 echter nergens. Na een half uur zoeken meld in de app dat de fiets gestolen is.

Bike Hunters

Eenmaal thuis via Uber heb ik al een mail binnen van VanMoof met een link naar de traceerdienst. De eerste melding laat een vrij grote cirkel in Amsterdam-Noord zien. Naarmate de avond vordert wordt de cirkel kleiner. Vanochtend vroeg bleek de fiets nog steeds in Noord te zijn en is het gebied te overzien. Ik word door VanMoof gebeld dat de Bike Hunters in actie komen.

Zij zijn onderdeel van VanMoofs ‘Peace of Mind’-service. Die kost honderd euro voor een jaar of 240 voor drie jaar en kun je beschouwen als een de facto verzekering. Vinden de Bike Hunters de fiets niet terug binnen twee weken, dan krijg je een nieuwe fiets van VanMoof.

Zonder een dergelijke dienst zou je in een grote stad eigenlijk geen dure e-bike kunnen gebruiken. De S2 kost tijdens de introductieperiode 2598 euro, de normale prijs wordt daarna 3398 euro.

In een busje

Volgens de Bike Hunter die ik telefonisch spreek heeft de dief de fiets waarschijnlijk in een busje geladen. “Ze breken nu vast hun hoofd hoe ze het slot openkrijgen.” Hij is optimistisch over het terughalen van de fiets, omdat hij nog steeds in Amsterdam-Noord is.

Later op de dag volgt een update door VanMoof, maar nog geen goed nieuws: de Bike Hunters hebben de fiets nog niet gevonden. Mogelijk staat hij in een kelderbox. 

Update: nog niet gevonden

Ondanks verwoede pogingen zijn de Bike Hunters van VanMoof er niet in geslaagd de fiets voldoende te traceren. Het donkerbruine vermoeden is dat de S2 ergens binnen in een flat staat op een hoge verdieping. Pas als hij verplaatst wordt, naar een heler bijvoorbeeld, zal hij onderschept kunnen worden. Direct na de kerst krijg ik een nieuwe, zoals de Peace of Mind-service belooft wanneer een gestolen fiets niet binnen twee weken is teruggevonden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van