Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

'Chinese rechter verbiedt verkoop sommige iPhones'

10 december 2018 16:27 Aangepast: 10 december 2018 16:27
Beeld © ANP

Een rechter in China heeft de import en verkoop van bijna alle modellen van de iPhones van Apple verboden wegens patentschending. Apple is het niet eens met het verbod en zegt dat het gaat om patenten die niet van toepassing zijn op iPhones die draaien op het nieuwste besturingssysteem.

De Amerikaanse chipmaker Qualcomm meldt het verkoopverbod in een persbericht op de site. De twee concerns zijn al geruime tijd verwikkeld in een ruzie over patenten. Qualcomm spande daarom onlangs een rechtszaak tegen Apple in China aan wegens inbreuk op patentrechten.

Qualcomm beschuldigt Apple ervan zijn technologie te gebruiken voor iPhones, zonder daar genoeg voor te betalen. Apple vindt juist dat de chipgigant misbruik maakt van zijn dominante positie op de markt om hoge royalty's te vragen.

Het aandeel Apple noteerde maandagmiddag 2 procent lager. Het aandeel Qualcomm steeg 2,75 procent.

'Wanhopige poging'

Qualcomm noemt de beslissing van de Chinese rechter tegenover zakenzender CNBC een bevestiging van het ruime patentportfolio van de chipmaker.

In een officiële reactie schildert Apple de juridische acties van de chipmaker af als een 'wanhopige poging van een bedrijf dat wereldwijd wordt onderzocht door toezichthouders'.

iOS 12

Apple spreekt de patentschendingen tegen. Volgens het bedrijf gaat het om drie patenten waar Qualcomm nooit eerder aanspraak op heeft gemaakt, waaronder een patent dat ongeldig is verklaard. Het bedrijf kondigt aan alle juridische opties te gebruiken die het heeft om dit aan te vechten. 

Bovendien, zo vindt Apple, maakt het met het nieuwste besturingssysteem iOS 12 geen inbreuk meer op die specifieke patenten. 

De technologiebedrijven vechten hun vete wereldwijd uit. Zo vocht Apple onlangs vier patenten van Qualcomm bij het Amerikaanse octrooi- en merkenbureau aan. Ook in Duitsland staat een proces om patenten gepland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore