Tech

'1300 Nederlandse financieel bestuurders doelwit van hackers'

10 december 2018 07:20 Aangepast: 10 december 2018 07:53
Beeld © Archiefbeeld AFP

Op een lijst van hackersgroep Londen Blue staan 1300 Nederlandse financiële bestuurders. Die zouden via een mail, zogenaamd uit naam van de ceo, verzocht worden geld over te maken.

Dat zegt de hoofdanalist van cybersecuritybedrijf Agari, Crane Hassold, tegen het Financieele Dagblad. De oplichters van deze internationale bende gebruiken daarvoor vaak legaal verkregen informatie en professioneel uitziende e-mails. 

Welke Nederlandse directeuren op de lijst staan van 50.000 cfo's en andere hooggeplaatste financiële bestuurders van bedrijven over de hele wereld mag Hassold niet zeggen. Ook niet of ze mogelijk al slachtoffer zijn geworden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pathé opgelicht: nepmails kosten bioscoopketen 19 miljoen

Twijfel, toch geld overgemaakt

Agari kreeg de gegevens in handen nadat ze zelf doelwit waren geworden van de zogenoemde ceo-fraude. De fraude-experts van het bedrijf speelden het spel mee en kregen zo de gegevens in handen. De harde kern van de London Blue-hackers zou in Nigeria en Engeland verblijven.  

Pathé werd onlangs op een vergelijkbare manier opgelicht en dat kostte de bioscoopketen 19 miljoen euro. Hier kreeg de top van het bedrijf in Nederland e-mails van oplichters die zich voordeden als een topbestuurder. 

Hoewel er twijfel bestond over de gang van zaken, werd het geld toch over gemaakt totdat er bij het hoofdkantoor in Frankrijk alarmbellen begonnen te rinkelen. 

Groeiend probleem

Bedrijven in Nederland zijn steeds vaker doelwit van hackers. Het gaat dan niet alleen om ceo-fraude. De helft van het mkb was dit doelwit van cybercriminelen. De overheid besloot daarom dit najaar om 1,2 miljoen euro uit te trekken voor voorlichting.

Nederlandse bedrijven en instellingen die slachtoffer zijn van deze vorm van fraude kunnen daarvan melding maken bij De Fraudehelpdesk. Die waarschuwde afgelopen voor jaar al voor ceo-fraude en cybercriminelen die Nederlandse bedrijven belazeren en grote bedrijven afhandig maken.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van