De wapenstilstand tussen China en de Verenigde Staten vorige week sloten in hun handelsoorlog staat op springen. De arrestatie van Meng Wanzhou, topvrouw van het Chinese telecombedrijf Huawei, zorgt voor hoogoplopende spanningen.
De presidenten Donald Trump en Xi Jinping besloten vorige week een adempauze te nemen in de handelsoorlog. Er werd een onderhandelingsperiode van 90 dagen afgesproken, waarin geprobeerd wordt het handelsconflict tussen beide landen op te lossen.
Op vrijwel hetzelfde moment werd in Canada op verzoek van Amerikaanse autoriteiten Wanzhou gearresteerd. Ze wordt verdacht van het schenden van Amerikaanse handelssancties tegen Iran. De VS hebben om haar uitlevering verzocht.
Woede China
Dit tot grote woede van China, mede ingegeven door het feit dat zij de dochter is van de oprichter van het bedrijf.
"Iemand gevangennemen zonder daar een duidelijke reden voor te geven is een schending van het mensenrecht", zegt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken tegen The New York Times.

Trump en Trudeau: 'Geen bemoeienis'
Om de diplomatieke spanningen tussen China aan de ene kant en Canada en de VS aan de andere kant te temperen, distantiëren beide Noord-Amerikaanse leiders zich van het besluit om Wanzhou te vervolgen.
Trump wist niks van de plannen, zeggen twee medewerkers van het Witte Huis tegen persbureau Reuters. En de Canadese president Justin Trudeau zegt dat het besluit om Wanzhou te arresteren is genomen zonder politieke bemoeienis.
Of dat genoeg is om de relatie te redden is maar zeer de vraag. Het proces tegen Wanzhou gaat vandaag in een rechtbank in Vancouver gewoon door. Tijdens een hoorzitting wordt mogelijk besproken of de vrouw op borgtocht vrijkomt. Of dat ook zo is blijft onduidelijk omdat Wanzhou een publicatieverbod heeft afgedwongen en er daardoor weinig details over de zaak tegen haar bekend zijn, aldus Reuters.
Huawei onder vergrootglas
Wat de kwestie zo mogelijk nog ingewikkelder maakt is dat Huawei door regeringen wereldwijd in de ban wordt gedaan. De VS, Nieuw-Zeeland en Australië deden dat al. Vannacht kondigde Japan maatregelen aan en vandaag startte de Belgische overheid een onderzoek naar de netwerkapparatuur van het Chinese bedrijf en ook de Europese Commissie zei bezorgd te zijn.
De situatie met Huawei zorgt ervoor dat politici op eieren moeten lopen, want behalve de angst voor Chinese spionage is het bedrijf wel een grote investeerder in Europa en leverancier van infrastructuur voor telecombedrijven. In Nederland leunt T-Mobile volledig op Huawei voor zijn netwerk.
Zorgen
Dat regeringen met de kwestie in hun maag zitten wordt bijvoorbeeld geïllustreerd door de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire, die enerzijds zegt dat Huawei een belangrijke rol speelt in Frankrijk. Maar, voegt hij toe: "Als investeringen raken aan de nationale veiligheid of gevoelige technologie, dan moet de overheid grenzen trekken."
"We moeten ons zorgen maken over dit soort bedrijven", zegt eurocommissaris Andrus Ansip (Tech). Hij had het onder meer over chips in apparaten om geheime informatie te krijgen. Op de arrestatie van de Huawei-topvrouw had de Commissie overigens 'geen commentaar'.
