Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland is tegen

EU-landen: terreurberichten moeten binnen uur offline

06 december 2018 18:21 Aangepast: 06 december 2018 20:45

Terroristische video’s, foto’s en berichten moeten in de EU binnen een uur offline zijn gehaald. Internetbedrijven die dat niet doen kunnen een boete van 4 procent van hun jaaromzet opgelegd krijgen.

De EU-ministers van Justitie hebben daar donderdag mee ingestemd. De Europese Commissie stelde in september voor dit wettelijk te regelen omdat vrijwillige afspraken met grote internetpartijen als Facebook, Google en Twitter onvoldoende opleveren.

Terroristische boodschappen zijn vanwege de snelle verspreiding het schadelijkst in het eerste uur, stelt Brussel. Hostingproviders moeten er ook voor zorgen dat verwijderd materiaal niet opnieuw opduikt.

Vrijheid van meningsuiting

Nederland vindt dat het voorstel te weinig rechtsbescherming biedt. Om bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting te beschermen zou een bevel om een bericht te verwijderen aan de rechter in het land van de provider moeten kunnen worden voorgelegd, vindt minister Ferd Grapperhaus. Voor dat standpunt was echter geen meerderheid. Providers worden wel verplicht klachten over verwijderde berichten te behandelen.

"We blijven zorgen houden over de juridische en praktische gevolgen van dit voorstel'', reageerde Grapperhaus. "Er moet echt een betere balans getroffen worden tussen de bredere fundamentele rechten en het snel verwijderen van terroristische inhoud op internet. Wij hebben het voorstel daarom niet kunnen steunen.”

Als het Europees Parlement zijn standpunt heeft bepaald, kunnen de onderhandelingen over de wetstekst beginnen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Internetbedrijven riskeren miljardenboete bij te laat verwijderen terreurpropaganda

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Terrorisme-regel Facebook misbruikt voor censuur'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore