Illegaal vuurwerk

Politie haalt vuurwerkshops offline: 2000 Nederlandse kopers

06 december 2018 15:00 Aangepast: 13 december 2018 12:30
Illegaal vuurwerk. Beeld © ANP

Ongeveer 2000 Nederlanders die illegaal vuurwerk kochten op Poolse websites, kunnen een bezoekje van de politie verwachten. De politie heeft er samen met het Openbaar Ministerie voor gezorgd dat er vier websites inmiddels uit de lucht zijn gehaald.

Het is voor het eerst dat de politie online vuurwerkshops uit de lucht haalt. De offline gehaalde webshops zijn Bombashop, UltrasShop, Pyrofans en Psychoeffect, zo bevestigt de politie aan RTL Nieuws. In Nederland, Frankrijk en Polen zijn de servers van de betreffende webshops in beslag genomen.

"Kopers die nog niet zijn bezocht, kunnen binnenkort politie aan de deur verwachten", vertelt officier van justitie Karin Broere. Ook als ze het vuurwerk niet meer hebben, wordt een proces-verbaal opgemaakt.

Overboekingen

"De politie beschikt over voldoende informatie om aan te tonen dat de bewuste personen vuurwerk hebben besteld, zoals overboekingen naar de bankrekeningen van de webshops." De politie laat weten dat voor het bezit van illegaal vuurwerk in de regel een taakstraf staat. Handel wordt nog zwaarder aangerekend.

Bombashop, een bekend verkooppunt van illegaal vuurwerk. Bombashop, een bekend verkooppunt van illegaal vuurwerk.

Volgens de politie en het OM wordt er de laatste jaren steeds meer zwaar, illegaal vuurwerk verhandeld. "De webshops uit Polen bieden het vuurwerk te koop aan, waarna het via postpakketten naar Nederland en andere Europese landen wordt verstuurd", schrijft de politie. "Het gaat om professioneel vuurwerk, dat particulieren niet mogen bezitten of afsteken."

Grootste online aanbieders illegaal vuurwerk op zwart na internationale politieactie

De politie is bezig met een enorme actie tegen illegaal vuurwerk. Samen met België, Italië en Polen zijn vier grote webshops voor illegaal vuurwerk op zwart gezet.

'Gevolgen niet te overzien'

Volgens Ad Nieuwdorp, vuurwerkexpert bij de politie, zorgt het vervoeren van vuurwerk voor grote risico's. "Medewerkers van distributiecentra en zogenoemde pakketpunten krijgen de pakketten in handen, zonder dat zij de explosieve inhoud kennen. Als zo'n pakket ontploft, zijn de gevolgen niet te overzien."

Volgens Nieuwsdorp is door het offline halen van de websites zo'n 80 procent van de toestroom van illegaal vuurwerk gestopt. 

Naast de politieactie krijgen ook 3000 mensen een waarschuwingsbrief omdat zij vorig jaar zijn betrapt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Al ruim 70 incidenten en drie gewonden met (illegaal) vuurwerk

Incidenten met (illegaal) vuurwerk op de kaart:

Onze onderzoeksredactie houdt sinds 1 november op een kaart bij waar incidenten met al dan niet illegaal vuurwerk plaatsvinden. Het gaat om overlast, ongelukken, maar ook invallen door de politie. Druk op een stip voor meer informatie:  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van