Big Brother Awards

'Facebook, fiscus en KvK grootste privacyschenders in 2018'

06 december 2018 12:48 Aangepast: 06 december 2018 14:54
Archieffoto Beeld © iStock

Facebook, de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel zijn genomineerd voor een Big Brother Award, de jaarlijkse prijs voor de grootste privacyschender.

Het Nederlandse publiek kon de afgelopen weken stemmen op een lijst bedrijven en overheiden die het dit jaar niet zo nauw namen met de privacy. Vanaf vandaag is het mogelijk te stemmen op de winnaar, die de dubieuze eer op 22 januari krijgt uitgereikt van de organisatie Bits of Freedom.

Facebook

Facebook heeft een jaar vol privacyschandalen achter de rug. Dat begon met de privacyrel rond het bedrijf Cambridge Analytica, dat toegang kreeg tot gegevens van uiteindelijk 87 miljoen Facebookgebruikers. Dat aantal liep overigens steeds op, terwijl Facebook schoorvoetend steeds meer toegaf dat het tekortgeschoten was.

Facebook-ceo Mark Zuckerberg ging door het stof. Maar de top van het bedrijf huurde tegelijkertijd ook een omstreden PR-bureau in om desinformatie over concurrenten en critici te laten verspreiden.

Belastingdienst

De Belastingdienst is genomineerd omdat het honderdduizenden zzp'ers dwingt om hun burgerservicenummer (BSN) als btw-identificatienummer te gebruiken. Zo'n nummer is verplicht op facturen, maar waar bedrijven een speciaal nummer krijgen, gooien zzp'ers noodgedwongen hun misbruikgevoelige BSN op staat. Als een BSN in verkeerde handen valt, is het te misbruiken voor identiteitsfraude.

De Autoriteit Persoonsgegevens zei deze zomer al dat de Belastingdienst moet stoppen met deze praktijk, die tegen de regels is onder de nieuwe Europese privacywet AVG. De Belastingdienst zegt echter dat het de gezette deadline van 1 januari 2019 niet gaat halen. Daarvoor is de organisatorische IT-chaos bij de Belastingdienst te groot. 

Kamer van Koophandel

De Kamer van Koophandel is ook genomineerd om een privacykwestie rond zzp'ers. Zelfstandigen moeten zich bij wet inschrijven in het Handelsregister van de KvK. Bij gebrek aan een bedrijfspand geven de meeste zelfstandigen hun thuisadres op. Die privégegevens worden vervolgens doorverkocht aan allerlei instanties, die de zelfstandigen lastigvallen met onder meer telefonische aanbiedingen. Ook zijn de gegevens van zzp'ers online veel makkelijker te vinden dan die van doorsnee Nederlanders.

De KvK kondigde begin november aan te stoppen met het doorverkopen van telefoonnummers van zzp'ers.

De Big Brother Award wordt op 22 januari uitgereikt in De Rode Hoed in Amsterdam. Dan worden ook een expertprijs en de Felipe Rodriguez Award uitgereikt, een prijs voor de grootste voorvechters van online privacy.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

KvK stopt met massaal doorverkopen telefoonnummers zzp'ers

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Facebook gaf bepaalde bedrijven speciale toegang tot data'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van