Ga naar de inhoud
Tech

Topvrouw Huawei gearresteerd in Canada, uitlevering VS dreigt

Meng Wanzhou, cfo van Huawei. Beeld © EPA

De financieel topvrouw van de Chinese telefoonmaker Huawei is in Canada opgepakt op verzoek van de VS. Meng Wanzhou, die ook de dochter is van de oprichter van Huawei, wordt waarschijnlijk uitgeleverd.

Amerikaanse media melden dat Meng is gearresteerd op verdenking van het schenden van Amerikaanse sanctiewetgeving. Vrijdag moet ze voor de Canadese rechter verschijnen voor een hoorzitting, waarna ze op borgtocht vrij zou kunnen komen.

'Schending van de mensenrechten'

Over de precieze reden voor haar arrestatie is nog weinig officieel bekend, maar het zou te maken hebben met leveringen van het bedrijf aan Iran en andere landen die op de sanctielijst staan van de Verenigde Staten.

Volgens de Chinezen heeft Meng geen Amerikaanse of Canadese wetten overtreden, zij dringen aan op de directe vrijlating van de cfo. China maakt bezwaar tegen de 'acties die de mensenrechten van het slachtoffer serieus schenden'.

In een verklaring op de website van de Chinese ambassade in Canada laat het land verder weten alles te zullen doen om de rechten en belangen van Chinese burgers te beschermen.

Stok om mee te slaan

Pikant is dat Meng al op 1 december werd opgepakt, dezelfde dag dat president Donald Trump en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping een diner hadden in Buenos Aires, waar zij besloten om de handelsoorlog tussen de twee landen te pauzeren.

De grote vraag is wat de impact is van de gevoelige arrestatie op de toch al broze verhouding tussen de VS en China, die dus net iets beter leek te worden. "Huawei is het paradepaardje van de Chinezen", vertelt correspondent Sjoerd den Daas. "Ze zien dit als een aanval op China, die niet los is te zien van de handelsoorlog."

Voor China is de arrestatie een bewijs dat in Amerika gezocht wordt naar een stok om mee te slaan, zegt Den Daas.

ZTE

De zaak doet sterk denken aan de ZTE-affaire. Dat Chinese telecombedrijf werd er door de Amerikanen ook van beschuldigd geleverd te hebben aan Iran en Noord-Korea. Uiteindelijk schikte ZTE voor 1 miljard dollar met de Amerikaanse overheid.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl