Ga naar de inhoud
Tech

AliExpress-pakjes sneller in Nederland door distributiecentrum Luik

Beeld © ANP

De Chinese internetgigant Alibaba steekt 75 miljoen euro in zijn eerste Europese distributiecentrum. Na veel lobbywerk werden vandaag eindelijk de papieren getekend voor de bouw. Daarmee hoopt het moederbedrijf van  AliExpress bestellingen binnen 72 uur bij jou in huis te krijgen.

Het distributiecentrum, bij de Belgische luchthaven Luik, wordt Alibaba’s toegangspoort tot Europa en meer dan 200.000 vierkante meter groot. Het centrum moet in 2021 klaar zijn, maakt Alibaba vandaag bekend.

Het moet uiteindelijk meer dan 3000 banen opleveren voor mensen in de regio Luik.

De logistieke tak van Alibaba, Cainiao Smart Logistics Netwerk, gaat het distributiecentrum gebruiken. Die dochteronderneming is verantwoordelijk voor het verschepen van alle pakjes die verhandeld worden via AliExpress en Taobao, de Chinese tegenhanger van eBay.

200 miljard export naar China

Uiteindelijk wil Alibaba verspreid over de hele wereld vijf distributiecentra neerzetten. Dat alles om de belofte waar te maken dat bestellingen binnen 72 uur bezorgd worden.

Maar met het distributiecentrum krijgt Alibaba niet alleen de mogelijkheid om sneller te leveren in Europa. De techreus wil dat Europese mkb’ers deze ‘toegangspoort tot China’ ook andersom gaan benutten. In combinatie met de andere centra hoopt het bedrijf wereldwijd in vijf jaar tijd voor 200 miljard dollar aan goederen te importeren naar China.

Techreus
Handelsoorlog
Techreus Alibaba stelt groei naar beneden bij, onzeker over economie

Lobby zonder succes

Eerder was er nog hoop dat Alibaba misschien wel voor Nederland zou kiezen als plek voor het distributiecentrum. Er kwamen in augustus zelfs lobbypogingen van premier Rutte aan te pas, toen Alibaba-oprichter Jack Ma langs kwam in het Torentje in Den Haag.

Maar dat bleek een vergeefse poging. Een bezoek van diezelfde Ma in juli aan België maakte kennelijk meer indruk. Vorige maand maakte het bedrijf bekend dat het liever in België bouwt aan het distributienetwerk.