Ga naar de inhoud
Het demo-effect?

Test mislukt: eerste 5G-netwerk in de VS nog niet zo snel

De eerste grote publieke demonstratie van een commercieel 5G-netwerk door Amerikaanse providers is dinsdag uitgelopen op een mislukking: de beloofde hoge datasnelheden werden niet gehaald.

5G is de grote nieuwe belofte op telefoongebied. In sommige landen komt 5G volgend jaar al voor consumenten beschikbaar. Nederland volgt op z'n vroegst pas in 2020: de frequenties voor 5G moeten in ons land nog geveild worden

In de VS hebben ze op een aantal plekken al 5G-zendmasten opgetuigd, zoals op het Hawaiiaanse eiland Maui. Daar is deze week een congres van de grote chipmaker Qualcomm, waar de nieuwste Snapdragon-chip met 5G-mogelijkheden wordt getoond. Die mogelijkheden zouden dinsdag aan media worden gedemonstreerd, door onder meer Samsung en de providers Verizon en AT&T. Maar de aanwezige pers mocht de connectie uiteindelijk niet zelf proberen.

Wat blijkt: het 5G-netwerk op Maui haalt snelheden van 'slechts' 130 tot 145 Mbps. Dat haal je op het gemiddelde Nederlandse 4G-netwerk ook al. Het probleem zit volgens antennemaker Ericsson in de korte tijd waarin het 5G-netwerk is opgezet. Daardoor kan de hogere snelheid van 5G - theoretisch tot wel honderd keer sneller dan 4G - niet worden gehaald. 

Het 5G-netwerk werkte wel, maar het is nog altijd wachten op een demonstratie van de hoge downloadsnelheden op consumententelefoons.

Samsung
Lees ook:
Samsung kondigt 5G-telefoon aan
Brussel
Lees ook
Brussel maant kabinet: vertraging invoering 5G dreigt

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's