Ga naar de inhoud
Sneller en beter

Deze chip en vingersensor zitten in de Android-telefoons van 2019

Qualcomm heeft de nieuwe Snapdragon-chip voor smartphones en een verbeterde vingerafdrukscanner voor in schermen aangekondigd.

Qualcomm is één van de belangrijkste chipmakers voor smartphones. De nieuwste chip van het bedrijf zit steevast in vrijwel alle high-end Android-toestellen. Dit jaar was dat de Snapdragon 845, in 2019 wordt dat de Snapdragon 855. Qualcomm heeft de nieuwe chip dinsdagavond aangekondigd.

5G en AI

De Snapdragon 855-chip biedt ondersteuning voor 5G-internet. Daar hebben we volgend jaar in Nederland vermoedelijk nog weinig aan, bij moeten de frequenties voor 5G nog geveild worden.

De nieuwe chip biedt daarnaast tot drie keer betere prestaties voor verwerkingen met kunstmatige intelligentie (AI). Met behulp van AI kan Android onder andere betere foto's maken en het batterijverbruik terugdringen door apps automatisch op stand-by te zetten. Ook zijn de prestaties voor games verbeterd.

Vingerafdrukscanner onder het scherm

De meest opvallende aankondiging was echter Qualcomms versie van de vingerafdrukscanner voor onder het scherm. Dit jaar verschenen er al een aantal Android-toestellen met zo'n scanner onder het scherm, zoals de Huawei Mate 20 Pro en de OnePlus 6T. Bij die toestellen zit er een speciale optische sensor in het scherm gebouwd.

De nieuwe 3D Sonic Sensor van Qualcomm gebruikt ultrasone geluidsgolven die van de huid reflecteren. Daarom kan de sensor onder een scherm geplaatst worden, zonder dat aan dat scherm aanpassingen gedaan hoeven te worden. Volgens Qualcomm is de sensor ook veiliger dan huidige modellen, omdat een 3D-scan veel moeilijker te foppen is dan de 2D-scan die huidige sensoren maken.

Galaxy S10

Mogelijk wordt de 3D Sonic Sensor van Qualcomm de vingerafdrukscanner die Samsung in de Galaxy S10 bouwt. Samsung gebruikte tot nu toe nog vingerafdrukscanners op de achterkant van zijn toestellen, maar zou ook de overstap naar vingersensoren in het scherm willen maken. Er gaan al maanden geruchten over een S10 met vingerscanner in het scherm.

De 3D Sonic Sensor zou overigens ook in slimme horloges geplaatst kunnen worden.

Volg Bright op YouTube voor meer gadgetvideo's.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl