Ga naar de inhoud
Drones

'Google-drones' gaan pakketjes bezorgen in Finland

Alphabet-dochterbedrijf Wing start begin volgend jaar in Finland met het bezorgen van pakketjes met behulp van drones. Tot anderhalve kilo kan er met een drone mee. Het is de eerste keer dat Wing zijn bezorgdrones in Europa laat vliegen.

Wing, een zusterbedrijf van Google, gaat vanaf het voorjaar van 2019 rond Finse hoofdstad Helsinki pakketjes bezorgen met drones. Dat heeft het bedrijf, onderdeel van Alphabet, vandaag laten weten. De drones kunnen pakketjes van maximaal anderhalve kilo tot afstanden van 10 kilometer bezorgen.

Wat er in de pakketjes zal zitten, is nog niet duidelijk. Wing heeft een enquête uitgeschreven om te bepalen waar de Finnen behoefte aan hebben. Opties zijn de bezorging van medicijnen, ontbijt, huishoudelijke boodschappen of 'spullen voor noodgevallen', zoals luiers en ijskrabbers.

Australië

Het is de eerste pilot die Wing in Europa gaat doen. Het bedrijf heeft al wel meer dan 55.000 testvluchten gedaan in Australië. Daar namen de drones onder andere koffie en medicijnen mee.

Project Wing stond bij Google bekend als een zogeheten 'moonshotproject', maar sinds afgelopen juli is het door moederbedrijf Alphabet 'gepromoveerd' tot een reguliere onderneming. Volgens Wing is bezorgen met drones 'niet alleen veiliger, sneller en milieuvriendelijker' dan bezorgen met busjes, het kan ook 'radicaal de kwaliteit van leven verbeteren'.

In de testfase zullen alle bezorgingen gratis zijn. Voorlopig hoest Alphabet de volledige investering zelf op. 

Amazon-drones

Amazon test al enkele jaren zijn bezorgdrones op meerdere plekken ter wereld. Het bedrijf zou in 2019 willen starten met dronebezorging in het Verenigd Koninkrijk. Ook koeriersdiensten UPS en DHL en taxidienst Uber hebben plannen voor het bezorgen van pakketjes met drones. 

Nieuwe
Lees ook
Nieuwe regels voor drones gaan medio 2019 in
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl