Ga naar de inhoud
Architectuur na de bevingen

Zonnepark als statement tegen gasboringen

Dit hi-tech zonnepark met stilte-pods moet Groningen een toekomst zonder gasboringen bieden.

Shockwave is een solarpark tegen gasboringen, precies gelegen daar waar het pijn doet, op de dijk tussen de Groningse plaatsjes Hongerige Wolf en Ganzedijk. Het zonnepark combineert energietransitie met leisure om het plan haalbaar te maken.

Shockwave ziet er futuristisch uit, met witte pods op palen waarboven een net van zonnecellen hangt. Het hele netwerk van 9100 vierkante meter zonnepanelen boven de dijk heeft de vorm van een seismische schokgolf, zoals je die ervaart na een aardbeving als gevolg van een gasboring. Een tocht over de dijk is een interactieve ervaring voor voetgangers, fietsers en automobilisten. Onder het dak van zonnepanelen kun je overdekt recreëren, en biedt ruimte voor bijvoorbeeld het festival Hongerige Wolf. In de 25 pods in de lucht kun je je van de wereld terugtrekken, of ze als werkplek gebruiken voor de kunstenaars bij wie het gebied al in trek is.  

Het plan is een statement tegen de exploitatie van fossiele brandstoffen. “Waarom kiezen we in een tijd van grote duurzame innovaties, nog steeds voor fossiel gerelateerde oplossingen die schadelijk zijn voor het milieu en de mensen?”, vragen architecten Hoope + Plevier zich af. “De exploitatie van het gebied rond dorpen als Hongerige Wolf creëert onzekere levensomstandigheden.” Ze laten met Shockwave zien dat het mogelijk is ook dat deel van Nederland de levensstandaard te bieden die je in ons land mag verwachten. “We hebben een breed scala aan kruisingsopties bestudeerd, waarbij duurzaamheid, vrije tijd, kunst en de kwaliteit van het polderlandschap zijn samengevoegd.” Door de combinatie van elektriciteitsbron en retraite kan het plan zichzelf financieel bedruipen.

Shockwave is een voorstel dat is ingezonden voor de Prix de Rome Architectuur, de prestigieuze wedstrijd die eens in de vier jaar wordt uitgeschreven onder jonge architecten, stedenbouwers of landschapsarchitecten.  

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl