Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Kindvriendelijke filmpjes

YouTube Kids begin 2019 in Nederland beschikbaar

03 december 2018 18:13 Aangepast: 03 december 2018 18:36

Google introduceert YouTube Kids, de kindvriendelijke versie van zijn videodienst, begin 2019 in Nederland.

"YouTube Kids komt begin 2019 naar Nederland", meldt een Nederlandse woordvoerder van Google. De kindvriendelijke versie van YouTube verscheen in 2015 in de eerste landen en is te downloaden als app voor Android en iOS. Momenteel is YouTube Kids in 44 landen beschikbaar.

De apps van YouTube Kids moeten kindvriendelijke filmpjes laten zien. Google gebruikt hiervoor onder andere algoritmes die met kunstmatige intelligentie bepalen of iets voor kinderen geschikt is. Dat systeem bleek in het verleden meermaals nog niet streng genoeg om ongewenste videos' te weren. Ouders kunnen er ook voor kiezen om alleen filmpjes te tonen die door medewerkers van YouTube zijn goedgekeurd.

In opspraak

De afgelopen jaren raakte YouTube Kids meermaals in opspraak. Zo bleek eerder dit jaar dat de kinderapp vol stond met complotvideo's. Ook toonde YouTube Kids in 2017 allerlei gewelddadige en obscene video's.

Om te voorkomen dat YouTube kinderen ongepaste video’s voorschotelt, beloofde Google extra personeel aan te nemen. Uiteindelijk zouden ouders bij YouTube Kids ook handmatig moeten kunnen kiezen welke kanalen en video's hun kinderen alleen mogen zien. 

Kijkwijzer

Het CDA riep maandag op dat de Kijkwijzer ook zou gaan gelden voor video's op YouTube. De partij wil ouders op deze manier helpen om hun kinderen te beschermen.

Volgens Google is het onmogelijk om de Kijkwijzer in te voeren op YouTube. Het bedrijf zegt wel bezig te zijn met andere maatregelen om kinderen verantwoord te kunnen laten kijken.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

YouTube Kids biedt optie voor door mensen goedgekeurde video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

YouTube Kids staat vol met complotvideo's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore