Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Tesla door nieuwe barrière: 'per dag 1000 Model 3's gebouwd'

30 november 2018 18:52 Aangepast: 30 november 2018 19:45
Beeld © AFP

Het is Elon Musk eindelijk gelukt: hij produceert naar eigen zeggen met Tesla nu 1000 Model 3's per dag. De grootste uitdaging nu is om dat aantal stabiel te krijgen.

Daarna wil Musk de productie verder opvoeren, schrijft hij in een mail aan zijn personeel die in handen is van de Amerikaanse website Electrek.

Volgens Musk is het het lastigste om het aantal van duizend voertuigen per dag stabiel te houden. Hij vraagt medewerkers om te focussen op het versimpelen en verlagen van de productietijd, om daarna pas het aantal voertuigen omhoog te brengen.

Productiekosten omlaag

Op het moment dat het Tesla lukt om de productiehoogte over een langere periode vast te houden, wil Musk dat Tesla de productiekosten van de Model 3 naar beneden brengt. Dan zou de standaard Model 3 winstgevend worden bij een prijs van 35.000 dollar.

Daar moet dan nog wel wat voor gebeuren, rekent Musk zijn personeel voor. Het kostenplaatje van de Model 3 is nu opgebouwd uit 10.000 processen en onderdelen. Omdat het op dit moment 38.000 dollar kost om de auto te bouwen, is ieder stapje in het proces 3,80 dollar. 

"Hoewel je het niet zou verwachten, is het vinden van kostenbesparingen dus echt een spel van pennies", schrijft Musk. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elon Musk verhuist voor '70 procent zeker' naar Mars

Worstelen met targets

Dat is het positieve verhaal. De negatieve zijde is dat Tesla al jaren worstelt met de productie van zijn voertuigen. Vaak lukt het even om een productiedoel te halen, maar zakt het aantal geproduceerde auto's daarna weer in.

Dat zorgt voor leveringsproblemen en geërgerde klanten, aandeelhouders en leveranciers. In de zomer van 2018 vroeg Musk klanten die zaten te wachten op een Model 3 om een extra aanbetaling van 2500 dollar te doen om extra geld op te halen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore