Zeeland

Delta gaat internet met 1 gigabit per seconde aanbieden

30 november 2018 15:57 Aangepast: 30 november 2018 17:31
Beeld © ANP

De Zeeuwse kabelaanbieder Delta begint zaterdag met het aanbieden van internet met een snelheid van 1 gigabit per seconde.

De hoogste snelheid die Delta tot nu toe leverde, was 400 Mbps. Wie wil internetten met 1 Gbps, heeft wel een nieuw (gratis) modem nodig. Het bijbehorende abonnement kost 125 euro per maand. Dat is vijftig euro meer dan voorheen moest worden neergeteld voor het snelste abonnement.

Delta is de eerste kabelaanbieder die een snelheid van 1 Gbps aanbiedt. Volgens de provider is de hoge snelheid onder meer mogelijk omdat het bedrijf recent is gestopt met de doorgifte van het analoge radio- en tv-signaal. “Dit zorgt voor meer ruimte op de kabel.”

Docsis 3.1

Daarnaast heeft er een upgrade van het netwerk plaatsgevonden, waarbij op 15.000 plaatsen in Zeeland de apparatuur is vervangen. Delta maakt nu in het netwerk gebruik van Docsis 3.1, een nieuwe techniek waarmee de capaciteit van het kabelnetwerk beter wordt benut.

VodafoneZiggo

Ook VodafoneZiggo voert testen uit met Docsis 3.1 in de Utrechtse wijk Oog in Al. In 2020 begint de provider met het aanbieden van gigabit-abonnementen in Utrecht, daarna volgt de rest van Nederland. Het nieuwe netwerk van VodafoneZiggo bereikt straks internetsnelheden van 5 gigabit per seconde voor downloaden en 1 gigabit per seconde voor uploaden.

Enkele kleine providers bieden via glasvezel al langer gigabit-abonnementen aan op meerdere plekken in Nederland. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

VodafoneZiggo start met gigabit-internet in Utrecht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore