Avondje uit

Slimme jurk laat zien hoe vaak vrouwen worden betast

30 november 2018 15:12 Aangepast: 30 november 2018 18:47

Hoe vaak wordt een vrouw tijdens een avondje uit aangeraakt? Advertentiebureau Ogilvy liet een slimme jurk maken die bijhoudt hoe vaak en hoe intens vrouwen worden vastgepakt.

De jurk is uitgerust met sensors die aanrakingen en druk registreren, meldt Quartz. Die informatie wordt vervolgens via wifi doorgestuurd, zodat onderzoekers kunnen zien hoe het de draagster van de jurk vergaat. Op die manier kan in real time visueel inzichtelijk worden gemaakt hoe vaak vrouwen worden lastiggevallen.

Bij een test die al een halfjaar geleden plaatsvond maar pas deze week internationale aandacht kreeg, droegen drie Braziliaanse vrouwen de jurk tijdens een bezoek aan een feestje. In een huis in de buurt hielden de onderzoekers bij hoe vaak de vrouwen werden aangeraakt zonder dat ze daar toestemming voor hadden gegeven. Ook werd geanalyseerd welke lichaamsdelen mannen het vaakst betastten.

Mannen richten zich volgens het onderzoek vooral op onderrug, billen en armen. In totaal werd de vrouwen in minder dan vier uur 157 keer aangeraakt. Opmerkelijk genoeg staat bij ten minste een ongewenste aanraking die tijdens de avond in beeld werd gebracht, een glas in beeld van de sponsor van het ‘Dress for Respect’-project: Schweppes.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Armband tegen seksueel geweld meet alcohol in bloed

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van