Privacy

Elektrische auto’s delen locatie-info met Chinese overheid

30 november 2018 09:41 Aangepast: 30 november 2018 10:04
Chinese politieagente (archieffoto) Beeld © AFP

De producenten van elektrische auto’s sturen de locatiegegevens van Chinese automobilisten door aan de overheid.

Volgens de Chinese overheid wordt de informatie onder meer gebruikt voor infrastructuurplanning, veiligheid en het opsporen van subsidiefraude, schrijft persbureau Associated Press. Volgens critici hebben de Chinese autoriteiten zo weer een nieuw middel in handen om hun burgers in de gaten te houden.

Onder meer Tesla, Volkswagen, BMW, Daimler, Ford, General Motors, Nissan, Mitsubishi en startup NIO doen mee aan het programma. In totaal geven meer dan 200 autofabrikanten gegevens door aan de autoriteiten.

Behalve informatie over de locatie moeten de voertuigen ook gegevens data over de batterij en motor. De angst bestaat dat China met de komst van connected cars nog veel meer informatie over autobezitters zal gaan verzamelen.

Gezichtsherkenning

Wetgeving om de privacy te beschermen is er nauwelijks in China. “De overheid wil voortdurend weten waar mensen mee bezig zijn en daar zo snel mogelijk op kunnen reageren”, vertelt Maya Wang, onderzoeker bij Human Rights Watch, aan AP.

De laatste jaren ontwikkelt de Chinese overheid in hoog tempo een digitale controlestaat. Met behulp van technologieën als gezichtsherkenning, grootschalige dataopslag en kunstmatige intelligentie proberen de autoriteiten de bevolking in het gareel te houden.

Schandpaal

Zo worden mensen die zich niet aan de verkeersregels houden op verschillende plaatsen gefotografeerd en publiekelijk aan de schandpaal genageld. Lokale autoriteiten tonen de afbeeldingen van verkeersovertreders op schermen.

Dat gaat overigens niet altijd goed. Zo plaatste de Chinese stad Ningbo onlangs een foto van de bekende Chinese zakenvrouw Dong Mingzhu op een zuil met verkeersovertreders. Het gezichtsherkenningssysteem zou Dong hebben betrapt toen ze door het rode licht liep. In werkelijkheid stak de zakenvrouw helemaal niet over, maar was haar gezicht afgebeeld op een busreclame.

Elektrisch

Van alle verkochte auto’s in China was vorig jaar 2,6 procent elektrisch. De verwachting is dat dat percentage de komende jaren snel zal stijgen. De Chinese overheid wil dat in 2025 een op de vijf nieuwe auto’s elektrisch is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Gezichtsherkenning Chinese politie verwart bus met mens

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore