Tech

Direct uit een video kopen: Groningers maken producten klikbaar

23 augustus 2016 14:18 Aangepast: 23 augustus 2016 17:22

Hoe handig zou het zijn als je producten uit video's direct via het filmpje kunt kopen? Dat dachten ook de oprichters van het Groningse Vraym, die met hun platform een nieuwe manier van adverteren willen aanbieden.

Vraym-medeoprichter Jeffrey Darius (31) zag een paar jaar geleden een videoclip van een rapper die toffe schoenen droeg, maar er was geen manier om ze direct te bestellen. Daar moest volgens hem verandering in komen, en samen met zijn compagnon Dani Azulai (31) bouwde hij een platform om producten in video's aanklikbaar te maken.

Catawiki en Freshcotton

De twee mannen zijn geboren en getogen in Groningen en kennen elkaar van hun vorige bedrijf, waar ze websites voor het midden- en kleinbedrijf ontwikkelden. Vraym is uit eigen zak gefinancierd en inmiddels behoren grote namen als veiligingsite Catawiki en webshop Freshcotton tot hun klantenkring.

Klanten kunnen op Vraym een video uploaden en vervolgens aangeven welke producten ze aanklikbaar willen maken. Er verschijnt dan voor vijf seconden een balk onder de video met meer informatie over het product, zoals de naam en een koopknop. "De balk verstoort de video niet en biedt een veel betere ervaring dan opeens een knop of regel tekst die in de video verschijnt", aldus Azulai.

De Vraym-video is vervolgens op sociale media te delen of op een website te embedden. Hieronder zie je de video van Catawiki.

Geen huis-tuin-en-keukenfilmpjes

Volgens Azulai focussen videoplatformen zich veel te veel op pre-rolls: videoadvertenties die voor de video worden afgespeeld. "Dat is een prima verdienmodel voor huis-tuin-en-keukenfilmpjes", zegt Azulai. "Maar er zijn ook heel veel kwalitatief hoogstaande video's met mooie producten erin en daar bouwen wij een advertentieplatform voor."

Azulai noemt veilingwebsite Catawiki als voorbeeld, dat producten in video's toont die je direct via de website kunt aanschaffen. Maar ook video's van hotels (direct een kamer boeken) en vloggers (hun kleding kopen) zijn welkom op Vraym. Het platform kan zelfs worden gebruikt als de videomaker uitleg bij scènes wil geven, zoals achtergrondinformatie bij een documentaire.

18 euro per maand

Azulai en Darius willen nu hun klantenkring gaan uitbreiden. Naast een abonnement van 18 euro per maand betaal je als klant 10 cent per klik op de advertentie. Het wordt voor bedrijven ook mogelijk om advertenties te plaatsen in andere video's op Vraym. Zo kan een bedrijf als Samsung bijvoorbeeld een advertentie plaatsen als hun telefoon in een video voorkomt - maar alleen als de originele uploader dit oké vindt. 

Hoeveel klanten Vraym heeft, wil Azulai uit concurrentieoverwegingen niet zeggen. "We hoeven potentiële copycats niet wijzer te maken met onze cijfers", aldus Azulai. Ook als Google een soortgelijke functie als Vraym doorvoert in YouTube, zijn de Groningers nog niet bang: "We hebben een mooie videospeler en een mooi platform, en we moeten ons niet druk maken om wat anderen mogelijk gaan doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore