Ga naar de inhoud
Bright Day 2018

Met je e-board illegaal de weg op? 'Pakkans is gering'

Elektrische skateboards en steps mogen in Nederland de openbare weg nog niet op. Waarom stappen er toch steeds meer Nederlanders op deze e-boards?

Martin Metselaar van Voltes.nl krijgt meerdere keren per dag de vraag of zijn elektrische skateboards en hoverboards de weg op mogen, en steeds moet hij 'nee' verkopen. "Ik hoop hier volgend jaar weer te zitten en dan volmondig 'ja' te kunnen zeggen", zegt hij in een live interview tijdens techfestival Bright Day, dat hieronder is terug te kijken:

Onopvallend

Toch kiezen veel mensen ervoor om de wet te overtreden en met een illegaal voertuig de weg op te gaan. Metselaar doet het zelf ook. "Als je niet als een gek door het verkeer heen raast, dan val je ook niet op en dan is de pakkans ook heel klein."

Al kent hij wel mensen die beboet zijn. "Maar die maken het er zelf ook wel naar." Ze rijden dan bijvoorbeeld heel hard of op een skateboard met grote opvallende wielen. "Als je dan met veertig kilometer per uur over een druk plein raast, dan word je beboet."

Onverzekerd

Ook Bright-redacteur Bram van Dijk, die meerdere e-boards en e-steps testte, ervaart een kleine pakkans. Zelf rijdt hij regelmatig illegaal met een elektrische step over straat. "Omdat we nog aan het begin staan van deze revolutie wordt er nauwelijks op gecontroleerd. Maar het mag niet, de gevolgen kunnen groot zijn, maar het is wel heel erg leuk."

In het geval van aanhouding kan het voertuig worden ingevorderd en zal een rechter beslissen of het voertuig terug mag naar de eigenaar. Ook kan de politie een boete geven voor het rijden met een niet-gekeurd voertuig en voor het onverzekerd rondrijden.

Het is niet mogelijk om het voertuig te verzekeren (al is het sommige mensen toch gelukt). Dat wil zeggen dat bij een ongeluk met (fysieke) schade voor de tegenpartij, de gevolgen groot kunnen zijn.

Nooit legaal?

Van Dijk heeft de hoop nog niet opgegeven dat elektrische skateboards en steps uiteindelijk wel de openbare weg op mogen. "Kijk naar de landen om ons heen. België heeft een speciale regelgeving. Tot 25 kilometer per uur is het toegestaan voor bijzondere elektrische voertuigen, waaronder het elektrische board."

Daar is het mogelijk om het skateboard te verzekeren. Dit is ook zo in Zweden en Noorwegen. "Kijk naar onze zuiderburen en go for it."

Meer tech-video's? Like ons op Facebook en volg ons YouTube-kanaal.

Deze
Lees ook
Deze elektrische steppen en e-scooters mogen wél de weg op
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl