Tech

Mobiel internet sneller dan wifi in veel landen, maar niet hier

26 november 2018 16:34 Aangepast: 26 november 2018 17:35
Internetten via 4G is in veel landen sneller dan WiFi op je mobiel of tablet.

​​​​​​​In 33 landen is internet via mobiele netwerken sneller dan wifi, blijkt uit onderzoek. In Nederland niet, maar dat is volgens de onderzoekers een kwestie van tijd.

Nederland en België vallen onder de 47 landen waar wifi nog altijd sneller is, concludeert OpenSignal, dat draadloos internet in kaart brengt en 80 landen wereldwijd vergeleek. 

In Nederland is de wifi-snelheid gemiddeld 44 Mbit per seconde en mobiel internet 37 Mbit per seconde. In België is het verschil nog maar klein: wifi is gemiddeld 34 Mbit/s, mobiel 33 Mbit/s.

Trend

De onderzoekers spreken van een trend. Ze verwachten dat de opkomst van 5G zorgt dat mobiel internet in nog veel meer landen sneller zal zijn dan wifi. Het verschil tussen wifi en mobiel wordt groter, want mobiel internet ontwikkelt razendsnel en vaste breedbandverbindingen zijn lastiger te vernieuwen.

Als het specifiek over downloadsnelheid gaat is mobiel internet op dit moment zelfs al sneller in de meeste landen. In 50 landen is mobiel uploaden sneller dan via wifi, 63 procent van alle landen uit het onderzoek.

Snelheid als beslisfactor

De onderzoekers vinden het opvallend dat in drie 'sterk ontwikkelde landen' de situatie juist omgekeerd is: In Hong Kong, Singapore en de Verenigde Staten is mobiel internet juist trager. In Amerika is wifi gemiddeld 25 Mbit per seconde sneller dan het mobiele netwerk. Maar dat zal snel veranderen, verwachten de onderzoekers.

Ze hebben ook een aanbeveling voor smartphone-ontwikkelaars. Op dit moment maakt een telefoon vaak direct verbinding met wifi zodra het beschikbaar is, maar wifi is niet altijd sneller. Snelheid zou moeten meewegen in die beslissing.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore