Ga naar de inhoud
Online privacy

Consumentenbond dient klacht in tegen Google voor stiekem locatievolgen

De Consumentenbond heeft een klacht ingediend bij de Autoriteit Persoonsgegevens over Google. De techgigant zou bij veel Nederlanders data ontfutselen waar ze allemaal zijn geweest, zonder dat mensen daar duidelijke toestemming voor geven.

De klacht maakt onderdeel uit van een gezamenlijke actie met andere Europese consumentenorganisaties. Zij betogen dat Google op twee manieren in strijd met de Europese privacywet handelt: door in het geniep je locatie te volgen, en door gebruikers aan te sturen om hun locatiegeschiedenis in te schakelen.

Opgeslagen zoekopdrachten

Google blijkt de locatie van voornamelijk Android-gebruikers te verzamelen via de optie 'web- en app-activiteit'. Daarmee worden je zoekopdrachten opgeslagen, maar ook locatiegegevens: bijvoorbeeld wanneer je Google Maps opent of een Android-telefoon het weer voor je locatie opvraagt. Dat gebeurt ook als de optie 'locatiegeschiedenis' is uitgeschakeld.

Volgens de Consumentenbond geven Google-gebruikers daardoor niet hun 'geïnformeerde en ondubbelzinnige toestemming' voor het verzamelen van deze locatiegegevens. En dat moet wel volgens de Europese privacywet. Deze gegevens vertellen namelijk veel over wie je bent: of je vaak reist of uit eten gaat, maar ook wanneer je het ziekenhuis bezoekt of meedoet aan een protest.

'Sturende knoppen'

Ook stelt de Consumentenbond dat Google zijn gebruikers 'manipuleert' om hun locatiegegevens te delen via de optie locatiegeschiedenis. Volgens de organisatie houdt Google 'cruciale informatie' achter, bijvoorbeeld dat je bij het aanmaken van een account op de knop 'meer opties' moet drukken om de 'web- en app-activiteit' uit te schakelen. Ook maakt Google volgens hen gebruik van 'sturende knoppen' die oproepen om deze opties in te schakelen.

"Google ontfutselt de toestemming om de locatiegegevens te gebruiken, terwijl locatie een zeer persoonlijk gegeven is. Daarom hebben we bij de Autoriteit Persoonsgegevens een klacht ingediend. Ook hebben we er bij Google op aangedrongen om dit aan te passen. En ik roep alle consumenten op om onze actie te steunen", zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.

Oplichters
Lees ook
Oplichters passen telefoonnummer bank aan op Google Maps

Activiteitsgeschiedenis

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat ruim de helft (54%) van de consumenten met een Android-telefoon de optie 'web- en app-activiteit' heeft ingeschakeld. De meeste consumenten waren hier niet van op de hoogte en zegt het 'vervelend' te vinden.

Via deze link zie je welke 'activiteitsopties' van Google bij jou zijn ingeschakeld, en kun je ze ook uitschakelen. Daarnaast is het mogelijk om je activiteitsgeschiedenis, zoals je zoekopdrachten en locatiegeschiedenis, te verwijderen.

Google

Google benadrukt dat de 'locatiegeschiedenis' standaard is uitgeschakeld. "Maar we maken het wel duidelijk dat we dan mogelijk nog steeds locatiegegevens verzamelen om je Google-ervaring te verbeteren", zegt een woordvoerder. "Dat gebeurt onder andere in de sectie web- en app-activiteit en op je telefoon."

Het bedrijf laat weten het rapport te gaan lezen om te kijken of er dingen zijn die ze kunnen meenemen in het 'verbeteren van de controle-instellingen'. 

Europa

Naast de Consumentenbond dienen ook andere Europese consumentenorganisaties hierover een klacht in, zoals koepelorganisatie BEUC en de Noorse, Zweedse en Tsjechische consumentenbonden. Aanleiding is een onderzoek van de Noorse consumentenorganisatie Forbrukerrådet, waarin staat dat Google gebruikers van een nieuwe Android-smartphone stuurt richting het inschakelen van locatiegeschiedenis.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl