Ga naar de inhoud
Tech

Duizenden klachten over schendingen nieuwe privacywet

Beeld © ANP

In het eerste half jaar na de invoering van de nieuwe privacywet AVG zijn er ruim zevenduizend klachten over mogelijk schendingen binnengekomen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Ook werd er zo'n tienduizend keer gebeld met de vragenlijn van de privacywaakhond.

Dat melden Trouw en de Telegraaf. AP spreekt van topdrukte maar wil niet zeggen hoeveel van de gevallen hebben geleid tot onderzoek of officiële waarschuwingen. Wel blijkt het vaak te gaan om klachten over het opvragen van al dan niet verwijderde persoonsgegevens bij bedrijven, instellingen en organisaties.

De nieuwe wet is op 25 mei ingegaan en geldt als de grootste verandering van de regels voor het verzamelen van privacygevoelige informatie sinds de geboorte van het internet.

Wat
Lees ook:
Wat weet een bedrijf over je? Met dit tooltje kom je erachter

De privacywaakhond lijkt zich overwegend op de grotere organisaties te richten. Vlak na de invoering bleek al dat tien van de twaalf ministeries de nieuwe privacywet AVG schendden -  ondanks twee jaar voorbereidingstijd. Dat gold later ook voor verschillende politieke partijen en overheidsinstanties zoals de Sociale Verzekeringsbank.

UWV en Belastingdienst in de fout

Schrijnend is dat nu blijkt dat uitkeringsinstantie UWV nog altijd in de fout gaat. AP constateerde dat nog altijd niet alle gegevens bij de UWV op de wettelijke wijze wordt beschermd, maar wacht net als eerder met het uitdelen van boetes. Het UWV krijgt nog tot 31 oktober 2019 om de problemen op te lossen, dan volgt een dwangsom van 150.000 euro, schrijft de Telegraaf.

Heb jij alles goed geregeld? Bekijk onze ultieme checklist.

02:07

Ook de Belastingdienst heeft nog achterstallig onderhoud. Op 1 januari aanstaande moet de dienst gestopt zijn met het gebruik van het burgerservicenummer (bsn) in het btw-nummer van ondernemers met een eenmanszaak. Die moet verplicht worden vermeld op websites van ondernemers en hun facturen.

Afgelopen zomer bleek dat de Belastingdienst die deadline niet gaat halen. De fiscus krijgt daarom nog tot 25 mei 2019 de tijd.