Ziek door fabriekswerk

Samsung zegt sorry voor kanker bij werknemers

23 november 2018 17:23 Aangepast: 23 november 2018 17:31
Een vestiging van Samsung in Seoul. Beeld © AFP

Samsung heeft zijn 'oprechte excuses' aangeboden aan fabriekswerknemers die kanker, multiple sclerose of miskramen hebben gekregen.

“We bieden onze oprechte excuses aan de arbeiders en hun families die hebben geleden onder ziektes aan”, verklaarde topman Kim Ki-nam van Samsung. Eerder deze maand trof de Zuid-Koreaanse elektronicagigant een schikking met de slachtoffers. Zij kunnen aanspraak maken op maximaal 150 miljoen won (117.000 euro).

Kim Ki-nam stelt dat Samsung onvoldoende heeft gedaan om “de gezondheidsrisico’s te managen” van medewerkers die in halfgeleider- en lcd-fabrieken werkten. De meeste fabrieken waren gevestigd in Zuid-Korea. In één geval ging het om een fabriek in China.

Leukemie

Activisten drongen er al sinds 2007 bij het bedrijf op aan om verantwoordelijkheid te nemen voor de gezondheidsklachten die fabrieksarbeiders kregen door hun werk. Taxichauffeur Hwang Sang-gi nam het initiatief voor het protest nadat zijn 22-jarige dochter die bij Samsung werkte, aan leukemie was overleden.

“Geen enkele verontschuldiging is genoeg, gelet op de misleiding en vernedering door Samsung in de afgelopen elf jaar”, zegt Hwang Sang-gi nu tegenover het persbureau AFP. Hij accepteert de verontschuldigingen desondanks in de hoop dat Samsung vanaf nu meer zal doen om de veiligheid in de fabrieken te verbeteren.

Tachtig doden

Volgens de belangenbehartigers van de getroffen werknemers werden in totaal ongeveer 240 mensen ziek, en overleden er tachtig werknemers. Sommige werknemers raakten hun complete vermogen kwijt door medische kosten.

Behalve bij de werknemers zelf zijn er ook problemen bij sommige kinderen van fabrieksarbeiders.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Samsung Galaxy S10 heeft 5G en zes camera's'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Samsung maakt ruim miljoen opvouwbare smartphones

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore