Ga naar de inhoud
Tech

Fake Friday: 9 op de 10 kortingen verre van spectaculair

Winkels proberen je naar binnen te lokken met hun aanbiedingen op Black Friday Beeld © ANP

Bijna alle kortingen die worden gegeven op deze Black Friday zijn verre van spectaculair. De kortingen van gemiddeld 20 procent zijn niet hoger dan op ieder ander moment van het jaar. Dat blijkt uit een uitgebreide prijscheck van de Consumentenbond.

In de Nederlandse winkelstraat is het 365 dagen per jaar sale. Rond Black Friday maken ze er alleen veel agressiever reclame voor.

De kortingen zijn zelden hoger dan normaal, concludeert de Consumentenbond na het controleren van de prijzen van honderden producten uit meerdere winkels en webwinkels.

Het betekent niet dat de consument meteen bedonderd wordt. Het zijn in de meeste gevallen nog steeds prima aanbiedingen met een gemiddelde korting van 20 procent. Je had er alleen niet tot op Black Friday voor hoeven wachten.

Sommige aanbiedingen zijn wél top

Wie goed zoekt, kan ook aanbiedingen vinden die wel de moeite waard zijn. Als voorbeeld geeft de Consumentenbond een JBL Speaker die verkocht wordt door supermarktketen Aldi voor 99 euro. Normaal kost die speaker 139 euro. Elektronicaketens als Mediamarkt, BCC en Coolblue volgden en verlaagden ook hun prijzen.

Het laat zien dat op een dag als deze het vergelijken van de prijzen belangrijk is. Maar de echte koopjesjagers hadden de prijzen al dagen in de gaten moeten houden. Want ook dit jaar blijken winkels te sjoemelen met aanbiedingen.

Black
Black Friday
Black Friday: zo sleep je de beste aanbieding binnen

Schijnaanbiedingen met nepprijzen

Schijnaanbiedingen zijn aanbiedingen met doorgestreepte van-prijzen die niet kloppen. Daardoor lijkt de korting veel hoger. Zo zag de Consumentenbond een vaatwasser bij Otto die was afgeprijsd van 419 naar 369 euro. Deze vaatwasser kostte echter de afgelopen dagen ook al 369 euro.

Ook bij Coolblue zagen de onderzoekers zo’n schijnaanbieding. Een stofzuiger die volgens de aanbieding was afgeprijsd van 219 naar 159 euro, terwijl die vorige week nog 179 euro kostte. Het is dus wel een aanbieding, maar een die minder groot is dan beloofd.

Consumentenpsychologie

Op Black Friday zetten winkels alle mogelijke manieren van consumentenpsychologie in. Niet alleen door aanbiedingen groter te laten lijken dan ze daadwerkelijk zijn. Ook door extra schreeuwerig te adverteren, waardoor ze het gevoel geven dat de afprijzingen enorm zijn.

Waarom Black Friday eigenlijk Fake Friday is

03:46
Carien ten Have dook in de prijzen en zag heel wat schijnaanbiedingen voorbij komen.
Bron: RTL Z / Gert-Jan Verstegen
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl