YouTube

Miljoenen kijkers complotvideo's bosbranden Californië

23 november 2018 15:51 Aangepast: 23 november 2018 15:51
Reddingswerkers zoeken naar menselijke resten in de puinhopen van een uitgebrand huis. Beeld © AFP

Complotdenkers halen miljoenen views op YouTube met video's waarin zij beweren dat de bosbranden in Californië het gevolg zijn van een duistere samenzwering.

De goede kijkcijfers voor de samenzweringsgelovigen zijn mede te danken aan de automatische aanvulfunctie op YouTube, schrijft Motherboard. Wie ‘california fire’ intypt in de zoekbalk, kreeg eerder deze week nog de automatische suggesties: ‘conspiracy 2018’, ‘agenda 21’ en ‘laser beam’ – stuk voor stuk verwijzingen naar complottheorieën die de ronde doen.

De complotdenkers geloven niet dat de heftige branden, waarbij tientallen mensen zijn omgekomen, het gevolg zijn van zaken als droogte en klimaatverandering. In plaats daarvan zijn zij ervan overtuigd dat kwaadaardige elementen binnen de overheid zetten lasers of ‘gerichte energiewapens’ inzetten om huizen en bossen in de brand te steken.

Alex Jones

YouTube is dit jaar onder vuur komen te liggen omdat de site te weinig zou ondernemen tegen complotdenkers. In maart kondigde de videodienst aan dat complotvideo’s voortaan vergezeld zouden gaan van blokken tekst met feitelijke informatie.

In de praktijk blijken complotdenkers die video’s verspreiden via YouTube, dergelijke tekstblokken makkelijk te kunnen omzeilen – onder meer door bepaalde termen in de omschrijving van hun video’s te vermijden.

Deze zomer besloot YouTube ’s werelds bekendste complotdenker, Alex Jones, te verbannen van de site. Jones, die onder meer gelooft dat verscheidene schietpartijen op scholen en de aanslagen van 11 september 2001 in scène zijn gezet, kon tien jaar lang zijn video’s verspreiden via de site.

Onjuiste inhoud

Uit onderzoek dat het Pew Research Center deze maand presenteerde, blijkt dat bijna twee derde van de Amerikaanse YouTube-gebruikers wel eens een video krijgt voorgeschoteld waarvan de inhoud onjuist is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

YouTube gaat complotvideo's toelichten

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

YouTube zegt sorry voor complotvideo in trendinglijst

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van