Verkeersovertreding

Gezichtsherkenning Chinese politie verwart bus met mens

23 november 2018 15:47 Aangepast: 23 november 2018 16:23

De Chinese politie zet de modernste technologie in om verkeersovertredingen tegen te gaan. Maar dat gaat niet altijd goed.

De Chinese stad Ningbo plaatste onlangs een foto van de bekende Chinese zakenvrouw Dong Mingzhu op een zuil met verkeersovertreders. Het gezichtsherkenningssysteem zou Dong hebben betrapt toen ze door het rode licht liep. In werkelijkheid stak de zakenvrouw helemaal niet over, maar was haar gezicht afgebeeld op een busreclame, meldt Abacus.

De fout van de gezichtsherkenningssoftware leidt tot leedvermaak op het sociale netwerk Weibo. Blijkbaar is het systeem niet zo onfeilbaar als de autoriteiten weleens beweren. Een Weibo-gebruiker schrijft: “Dit laat zien dat het systeem werkt. Geen enkel gezicht ontsnapt aan zijn aandacht.”

De verkeerspolitie van Ningbo heeft de fout inmiddels erkend. Ook is er een update geïnstalleerd die vergelijkbare fouten in de toekomst moet voorkomen.

Rode stoplicht

Het gebruik van gezichtsherkenning is erg populair in China. Veel steden installeren de software op kruispunten om verkeersovertreders op te sporen. Bij de zes kruispunten waar Ningbo gezichtsherkenningssystemen heeft geïnstalleerd heeft de verkeerspolitie naar eigen zeggen 7800 gevallen waargenomen van mensen of fietsers die het rode stoplicht negeerden.

Een politiesysteem met gezichtsherkenning viste eerder dit jaar ook een verdachte uit 60.000 concertbezoekers. Bovendien lopen Chinese politie-agenten met speciale zonnebrillen met gezichtsherkenning over straat, zodat het systeem meer kan waarnemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Microsoft: '1984' dreigt door gezichtsherkenning

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

FBI ontgrendelt iPhone verdachte via gezichtsherkenning

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore