Ga naar de inhoud
'Dark PR'

Facebook-top wist van contact met lobbybedrijf

Sheryl Sandberg, COO van Facebook Beeld © ANP/EPA

De top van Facebook wist wel degelijk af van de contacten die werden onderhouden met het omstreden Republikeins lobbybedrijf Definers.

Dat bedrijf probeerde Facebook-critici met nepnieuws in een kwaad daglicht te zetten. Dat zou gebeurd zijn om de aandacht af te leiden van de aanhoudende schandalen rond Facebook.

Operationeel directeur Sheryl Sandberg zei eerder nog nooit te hebben gehoord van Definers. Daar komt ze nu op terug. Haar collega Elliot Schrage, hoofd communicatie en beleid van Facebook, neemt de schuld op zich voor het inhuren van Definers. Dat deed hij in zijn afscheidsblog. Daarin ontkent hij dat hij gevraagd zou hebben verhalen te verzinnen. Schrage kondigde zijn vertrek overigens eerder dit jaar aan.

George Soros

In de Amerikaanse krant The New York Times dook vorige week het verhaal op dat Definers onder meer suggereerde dat er banden zouden zijn tussen Facebook-critici en miljardair George Soros. Hij staat al langer bekend om zijn scherpe kritiek op grote techbedrijven.

Definers zou ook het verhaal de wereld in hebben geholpen dat Soros de actiegroep Freedom from Facebook financieel steunde. Het bedrijf probeerde ook in artikelen Facebooks concurrenten Apple en Google negatief af te schilderen.

Tim Cook als president

Definers heeft ook gewerkt voor chipmaker Qualcomm, die met Apple in een rechtzaak is verwikkeld om het gebruik van modem-patenten. Om Apple-CEO Tim Cook dwars te zitten, heeft het lobbybedrijf het gerucht de wereld in geholpen dat Cook in 2020 mee zou willen doen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Dat zou de verbeterde relatie tussen Cook en president Trump moeten bekoelen. Trump had eerder grote kritiek op de Chinese fabricage van Amerikaanse gadgets, Cook had kritiek op onder meer de nieuwe visumregels van Trump. Toch hadden de twee een goede werkrelatie opgebouwd.

Het lobbybedrijf stuurde ook anti-Apple-onderzoeken naar de media, waarin werd gesteld dat Apple boog voor Chinese regelreving, wat haaks zou staan op hun publieke pro-privacystandpunten. 

'Facebook
Lees ook
'Facebook liet pr-bureau desinformatie verspreiden'
Zuckerberg
Lees ook
Zuckerberg is niet van plan uit het Facebook-bestuur te stappen