Tech

Zuckerberg is niet van plan uit het Facebook-bestuur te stappen

21 november 2018 11:38 Aangepast: 21 november 2018 23:01
Beeld © ANP

Mark Zuckerberg is niet van plan om op te stappen als voorzitter van de raad commissarissen van Facebook en blijft achter zijn coo Sheryl Sandberg staan. Hij ontkracht de geruchten dat hij haar verantwoordelijk zou houden voor de ophef na het Cambridge Analytica-schandaal.

Aftreden als voorzitter van de commissarissen is volgens de Facebook-ceo 'niet het plan' en bovendien niet logisch om op dit moment te doen, zegt hij in een interview met CNN.

Zuckerberg en de rest van de leiding van het bedrijf kwamen het afgelopen anderhalf jaar herhaaldelijk onder vuur te liggen, naar aanleiding van verschillende schandalen. Ook de dubbelrol van Zuckerberg als voorzitter én ceo van het bedrijf ligt ter discussie.

De oproep aan Zuckerberg om terug te treden als voorzitter van de commissarissen werd al meerdere keren gedaan, waaronder vorige maand. Toen riepen vier grote fondsen Facebook op om Zuckerberg zijn functie te ontnemen. Ze hopen dat het een onderwerp van gesprek wordt bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

Miniatuurvoorbeeld
Tegenstanders zwartmaken

'Facebook liet pr-bureau desinformatie verspreiden'

Beste persoon om Facebook te leiden

Maar Zuckerberg blijkt dus niet gevoelig voor de roep om zijn aftreden als voorzitter van de commissarissen, wat overigens los staat van zijn functie als ceo van het bedrijf.

Zuckerberg zei vorige week in een conference call met journalisten dat hij nog steeds vindt dat hij de beste persoon is om het bedrijf te leiden. Ook toen zei hij dat hij geen afscheid zou nemen van zijn andere functie als voorzitter van de commissarissen.

'Sandberg is belangrijke partner'

In het interview met CNN probeert Zuckerberg ook de verhalen te ontkrachten dat hij zijn coo Sheryl Sandberg de schuld geeft voor alle ophef rond het Cambridge Analytica-schandaal.

Sandberg blijft de rol houden die ze heeft, zegt Zuckerberg. Zijn coo leidde veel van de vooruitgang die is geboekt sinds alle schandalen van de afgelopen anderhalf jaar, stelt hij.

"Ze is al tien jaar een belangrijke partner voor me. Ik ben trots op wat we samen hebben bereikt en hoop dat we nog tientallen jaren samen zullen werken", zegt Zuckerberg.

Techreuzen aan banden?

Apple-ceo Tim Cook zei eerder deze week dat wetgeving voor de techsector onvermijdelijk is, gezien alle ophef rond privacyschandalen die alle bedrijven lijken te raken. De techbedrijven zouden regelgeving moeten omarmen, omdat ze de verantwoordelijkheid kennelijk niet aan kunnen.

Ook Zuckerberg lijkt voorstander van regelgeving waardoor de techsector enigszins aan banden wordt gelegd.

"De problemen waar wij aan werken, zoals voorkomen dat verkiezingen in andere landen worden beïnvloed en een balans vinden tussen mensen een stem geven en hun veiligheid garanderen, zijn niet issues die een bedrijf in zijn eentje kan aanpakken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Zuckerberg: Facebook moet intern gerechtshof krijgen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore