Tech

Staafje in je oog: startup biedt alternatief voor glucosemeter Google

20 november 2018 19:28 Aangepast: 21 november 2018 09:30
Chris Wilson, ceo van Noviosense. Beeld © Noviosense

Een contactlens met sensoren van Google moest voor diabetespatiënten een einde maken aan het eindeloze bloedprikken om het glucosepeil te meten. Het project werd recent in de ijskast gezet. De Nederlandse startup Noviosense biedt nu een vergelijkbaar alternatief.

Het Nijmeegse bedrijf werkt aan een staafje van 1,5 centimeter dat patiënten onder hun onderste ooglid plaatsen (zie afbeelding). Met dat staafje meet je glucose in het traanvocht.  

Met een nfc-chip, die in de meeste nieuwe smartphones zit, kun je vervolgens zien of het glucosegehalte in je bloed op orde is. Diabetici hoeven daarvoor geen bloed meer te prikken. Een eerste proef is afgerond. 

Staafje van 1,5 centimeter

Verily, een dochteronderneming van Googles moederbedrijf Alphabet, ontwikkelde een contactlens die ook een einde moest maken aan het bloedprikken. Dat project werd vorige week in de ijskast gezet, omdat de metingen niet nauwkeurig genoeg bleken.

De gegevens van Noviosense zijn betrouwbaarder, aldus Chris Wilson, ceo van de startup. Dat komt omdat er onder het ooglid meer traanvocht zit. De samenstelling van het traanvocht is daar bovendien constanter dan op de plek waar een lens gewoonlijk zit, legt hij uit.

De sensor van Noviosense wordt onder het ooglid geplaatst De sensor van Noviosense wordt onder het ooglid geplaatst

Nooit meer prikken in een restaurant

"Hierdoor weet je altijd of je glucosewaarde in orde is en of je insuline moet spuiten of niet", beweert Wilson. Omdat het meten 'onzichtbaar' gebeurt en direct af te lezen is, is er voor veel patiënten geen drempel meer om te meten, zegt hij.

"Als je in een restaurant zit, en je moet bloedprikken, dan kijken mensen toch altijd even wat je aan het doen bent. Met onze oplossing hoef je alleen even je telefoon te pakken en die in de buurt van je hoofd houden. Dan weet je precies hoe het zit."

'Minstens zo betrouwbaar'

De metingen zijn volgens Noviosense minstens zo betrouwbaar als bestaande oplossingen, zoals bloedprikken of andere apparaten die onder en op de huid gedragen worden.

Daarbij zijn de apparaten die onderhuids meten vrij duur, weet Wilson. "Denk aan 100 tot 300 euro per maand. Dat is helemaal duur als je het apparaat verliest. Dat gebeurt nogal snel: bijvoorbeeld als je speelt met je kinderen of fanatiek aan het sporten bent."

Noviosense moet aanzienlijk goedkoper worden, zegt hij. De ceo wil het liefst werken met een abonnementsvorm, waarbij je betaalt voor de dienst in plaats van voor het apparaatje."Een prijs van 50 euro per maand zou al goed zijn. Maar ik zou liever in de buurt van de 20 euro blijven, zodat het betaalbaar wordt voor een grotere groep."

De sensor van Noviosense De sensor van Noviosense

Kwaliteit van leven

Normaal gesproken prikken mensen met diabetes type 1 zeker vier keer per dag in hun vinger op de bloedglucose te meten. Als er oplossingen zijn die dat overbodig maken, is dat voor hen altijd een verbetering van de kwaliteit van leven, zegt Eelco de Koning, hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum, in een reactie aan RTL Z. 

Het lastige is wel dat de glucosewaarde in het traanvocht langzamer stijgt of daalt dan dat in het bloed. "Dat geldt ook voor andere metingen in het weefselvocht: het vocht dat tussen cellen zit onder de huid. Daar hebben ook andere onderhuidse oplossingen met een sensor last van", legt De Koning uit. 

Langer gebruik staafje

"Maar zo lang je bewust bent dat die waarde wat achterloopt, kun je daar wel wat mee. Als je ziet dat er trends naar boven of naar beneden zijn, is dat ook informatief." 

Ondanks dat het een interessante ontwikkeling is dat patiënten dan geen bloed meer hoeven te prikken, is hij wel nieuwsgierig naar wat er gebeurt als je dit staafje onder je ooglid langer gebruikt.

"Je moet er natuurlijk geen last van krijgen. Hoe lang kun je zo'n apparaatje dragen en hoe lang blijft het accuraat. Er zijn nog wel wat vragen", zegt De Koning.

Het Diabetesfonds is ook enthousiast over de ontwikkeling van Noviosense. Tegelijkertijd is het ook nieuwsgierig naar andere alternatieven, laat een woordvoerder weten.

Een concurrent minder

Dat Google de stekker uit zijn project trekt, is zakelijk gezien goed nieuws voor Wilson. "Wij zijn een klein bedrijf uit Nijmegen. Als een van je grootste concurrenten van het toneel verdwijnt, is dat een voordeel."

Hij vindt het wel jammer voor de belangrijkste onderzoeker van Verily. Die werkte al jaren aan deze oplossing en ook Noviosense profiteerde van zijn onderzoekswerk aan de Universiteit van Washington. Wilson: "Het is sneu om te zien dat hij er nu uitstapt."

In 2020 op de markt

Noviosense heeft net een succesvolle proef afgerond met zes patiënten die het product succesvol hebben gebruikt. In een volgende testfase wordt gewerkt met 24 patiënten van het Haaglanden Medisch Centrum.

Tegelijkertijd zoekt het bedrijf nieuwe investeerders om de markt te kunnen betreden, zodat het product in 2020 de martk op kan. In eerdere investeringsrondes staken ABN Amro, Achmea en de farmaceutische groothandel Mediq al geld in Noviosense.

7 miljoen

Met de nieuwste investeringsronde wil het bedrijf tussen de 7 en 8 miljoen euro ophalen. Maar het is nog maar de vraag of dat lukt in Nederland, zegt Wilson. Daarom wordt ook in de VS gezocht naar potentiële geldschieters.

"Nederlandse investeerders zijn wat voorzichtiger. Dit is een project met de nodige risico's, waarbij het rendement ook hoog kan zijn. Daar zijn Amerikanen wat gevoeliger voor. Toch zou ik liever gewoon in Nederland blijven, want ik heb hier een bestaan opgebouwd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van