Tech

Bloedbad voor crypto's: bitcoin en ethereum kelderen verder

20 november 2018 10:43 Aangepast: 20 november 2018 11:46
Dit jaar is de bitcoin al tweederde minder waard geworden. Beeld © ANP

De koersval van cryptomunten blijft maar doorgaan. Sinds gisteravond is de koers van bitcoin met nog eens ruim 13 procent onderuit gegaan.

Ook de koersen van de meeste andere cryptomunten zijn in vergelijking met gisteren verder gedaald. Voor een bitcoin, nog altijd verreweg de grootste cryptomunt, krijg je nu bijna 4500 dollar. Dat is het laagste niveau sinds begin oktober vorig jaar. Gisteren aan het eind van de middag was dat nog circa 5200 dollar.

In de afgelopen 24 uur is de koers van bitcoin met ruim 15 procent gedaald. Datzelfde geldt voor ethereum, de in grootte derde cryptomunt. De meeste crypto's zijn ruimschoots met dubbele cijfers gedaald in het laatste etmaal.

De koers van ripple, na bitcoin de tweede cryptomunt, valt nog mee: die beleeft een daling van bijna 7 procent.

Marktwaarde

De totale marktwaarde van alle bitcoins is nu 77 miljard dollar. Vorige maand was dat nog zo'n 100 miljard dollar. Ter vergelijking: de totale waarde van bitcoin is vergelijkbaar met die van het Nederlandse AEX-fonds ASML. De waarde van nummer twee, ripple, is vergelijkbaar met die van NN en die van de nummer drie, ethereum, met die van KPN.

De marktwaarde van de resterende cryptomunten is relatief beperkt. Er zijn nu nog maar tien crypto's waarvan de totale waarde meer dan 1 miljard dollar is. Voor circa 1 miljard dollar kun je ook midkapper PostNL kopen.

Regulering

Het is niet duidelijk waarom de koersen van cryptomunten zo hard dalen. Mogelijk heeft dat te maken met meer regulering. Afgelopen vrijdag deelde de Amerikaanse beurswaakhond, de SEC, de eerste straffen uit aan cryptobedrijven die hun initial coin offerings (ICO's) niet hadden geregistreerd.

Deze bedrijven, Airfox en Paragon Coin, moesten ieder 250.000 dollar boeten betalen om beleggers te compenseren.

'Extreem riskant'

Verder splitste bitcoin cash, dat zelf al een afsplitsing is van bitcoin, vorige week in tweeën: in bitcoin ABC en bitcoin SV. Dat zorgde voor onzekerheid onder beleggers in crypto's. Bitcoinbeurs Kraken omschrijft bitcoin SV als 'een extreem riskante belegging'.

Zo zouden sommige grote houders van bitcoin SV hebben aangegeven zo snel mogelijk hun munten te gaan dumpen. 

'Onzinproduct'

Jim Tehupuring van ProBeleggen en beurscommentator Hans de Geus zien niets in cryptomunten. "Bij bitcoin is het nog steeds wat een gek er voor geeft", reageert Tehupuring. Er is geen onderliggende waarde, legt hij uit: "Er is geen dividend, omzet of winst."

"Het heeft niets met beleggen te maken, het is een onzinproduct", voegt De Geus daar aan toe.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van