Google gaat verder met zijn lobby tegen de nieuwe Europese auteursrechtwet. Als de strengere wet er komt, sluit Google niet uit dat het zijn nieuwsdienst Google News in de EU uitschakelt.
Dat zegt Richard Gingras, het hoofd van Google News, tegen The Guardian. Tegen die krant zegt Gingras dat het niet wenselijk is om diensten uit te schakelen, maar dat Google zich ernstig zorgen maakt over de voorgestelde regelgeving.
Hij waarschuwt dat uitgevers door deze wet mogelijk moeilijker hun doelgroep kunnen bereiken, maar dat consumenten ook minder toegang krijgen tot nieuws in de resultaten van de zoekmachine van Google.
Wat is het probleem?
In de nieuwe strengere auteursrechtwet zitten twee artikelen waar Google last van heeft en waar het stevig tegen aan het lobbyen is.
Artikel 11 gaat over zogenaamde linktaks en regelt dat partijen de portemonnee moeten trekken als zij linken naar nieuwsberichten of andere artikelen waar auteursrechten op rusten.
Websites die nieuwsartikelen bundelen en beschikbaar maken, zoals Google News doet, moeten dan dus die rechten kopen om te mogen linken naar websites van nieuwsorganisaties, zoals bijvoorbeeld RTL Z. Daardoor verdienen uitgeverijen toch aan berichten, ook al worden die dan dus (deels) bekeken op een platform van Google.
Artikel 13 schrijft voor dat grote techbedrijven moeten zorgen dat er geen materiaal naar hun platform wordt geüpload die inbreuk maakt op het auteursrecht. YouTube en Facebook zouden daardoor vooraf content moeten filteren, terwijl dat nu vaak achteraf gebeurt.

Linktaks geen succes
In Duitsland en Spanje hebben ze trouwens al eens geëxperimenteerd met een linktaks en dat was geen succes. Toen dat in Duitsland gebeurde, stopte Google met het overnemen van de kleine stukjes tekst. Gevolg was dat alle uitgeverijen ineens veel minder internetverkeer vanuit Google kregen.
Een van de grootste uitgevers van het land, besloot daarna al vrij snel toestemming te geven voor de korte fragmenten, terwijl het bedrijf dat eerder verbood.
Toen Spanje in 2014 met zijn variant van de linktaks kwam, sloot Google daar Google News, twee weken voor de wet in werking ging. En ook daar ging het verkeer naar de kranten onderuit.
Onmogelijke klus
Google, het moederbedrijf van YouTube, trok al eerder aan de bel over artikel 13. Tegen Bright zeiden bronnen binnen Google dat het zelfs voor een bedrijf van dat formaat al "een onmogelijke klus" is om te voldoen aan de voorgestelde strengere regels. Het bedrijf zou mogelijk acties voorbereiden om aandacht te vragen voor het probleem.
Vorige week waarschuwde YouTube-ceo Susan Wojcicki in een blogpost ook al dat het uploadfilter ertoe zou kunnen leiden dat YouTube bepaalde video’s misschien wel moet blokkeren, om de financiële risico’s voor het bedrijf te beperken.
Dat komt omdat de platforms verantwoordelijk worden voor de content op hun platforms en dus ook voor de schendingen van auteursrechten.
Het is nog niet zeker dat de nieuwe auteursrechtwet er in huidige vorm komt. Want de Europese Commissie, de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement het nog eens worden over het voorstel.