Ga naar de inhoud
Videodiensten

Nederlandse videomarkt groeit door Netflix en Fox Sports

Zo'n 16 procent van alles dat een huishouden aan tv- en videodiensten betaalt, gaat naar zogeheten over-the-top videodiensten. Netflix is daarvan het populairst en is goed voor 12 procent van de uitgaven.

De Nederlandse tv- en videomarkt groeide in het afgelopen jaar met 7,2 procent naar 556 miljoen euro omzet, meldt Telecompaper op basis van een eigen onderzoek. Daarbij zijn over-the-top-diensten (OTT), die niet afhankelijk van traditionele (lineaire) tv-aanbieders zijn, goed voor een steeds groter aandeel. Zestien procent van wat huishoudens betalen voor tv en video, gaat naar OTT-diensten. Anderhalf jaar geleden was dat aandeel nog 11 procent.

Ziggo, KPN en Netflix zijn volgens Telecompaper samen goed voor 85 procent van de tv- en video-omzet. De overige 15 procent wordt verdeeld onder ruim 25 aanbieders, waaronder Videoland en Film1.

Grote omzetgroei sportzenders

Inkomsten uit betaalde extra tv-pakketten zijn goed voor 6 procent van de tv-omzet van Ziggo, KPN en de andere tv- aanbieders. Fox Sports is verantwoordelijk voor de meeste omzet. "Door de nieuwe contracten die onder andere met KPN, Delta en T-Mobile zijn afgesloten, is de omzet van Fox Sports de afgelopen anderhalf jaar met ruim 50 procent gestegen. Ook Ziggo Sport Totaal zag zijn omzet stijgen, mede dankzij de toegenomen populariteit van Formule 1", schrijft Telecompaper.

Films en series kijken door middel van een eenmalige aankoop is maar goed voor 2 procent van de totale tv- en video-omzet. Bij deze vorm van video-on-demand behoren Pathé Thuis en de iTunes Store tot de veelgebruikte diensten.

Netflix
Lees ook
Netflix test goedkoper abonnement op mobiel

Meer tech-video's? Volg Bright op YouTube