Strijd met Apple

‘Ook Qualcomm huurde omstreden pr-bureau Facebook in’

16 november 2018 09:49 Aangepast: 16 november 2018 09:51
Beeld © Getty

Behalve Facebook lijkt ook chipfabrikant Qualcomm gebruik te hebben gemaakt van het pr-bureau Definers Public Affairs. Dat bedrijf verspreidde desinformatie over concurrenten en tegenstanders.

The New York Times onthulde deze week dat Facebook Definers Public Affairs inhuurde om tegenstanders van het bedrijf zwart te maken. Zo werden activisten die zich uitspraken tegen Facebook, in verband gebracht met de filantroop George Soros, die al jaren het mikpunt is van allerhande conservatieve samenzweringstheorieën.

Maar Facebook is niet het enige techbedrijf dat aanklopte bij Definers. Volgens Business Insider en NBC News heeft ook Qualcomm het pr-bureau ingehuurd dat bekendstaat om zijn agressieve campagne-technieken.

De chipmaker is verwikkeld in een juridische strijd met Apple over het gebruik van mobiele technologieën waarop Qualcomm het patent heeft. Apple vindt dat Qualcomm te veel vraagt voor het gebruik van die technologie en beschuldigt het bedrijf er bovendien van dat het zijn sterke marktpositie op de markt voor chips misbruikt. Qualcomm stelt dat Apple nog 7 miljard dollar moet betalen.

Politieke belangen

Business Insider schrijft dat verscheidene verslaggevers van de site zijn benaderd door Definers met verhaalideeën over het geschil tussen Qualcomm en Apple. Volgens NBC News heeft een voormalige medewerker van het pr-bureau verklaard dat de chipmaker een klant is van Definers. Qualcomm wil niet reageren.

In het geval van Apple gaan de belangen van Qualcomm en Facebook overigens gelijk op. Want ook Facebook-ceo Mark Zuckerberg stoorde zich enorm aan Apple, dat bij monde van ceo Tim Cook in de nasleep van de Cambridge Analytica-affaire kritiek uitte op het privacybeleid van het sociale netwerk.

Volgens Business Insider laat de inzet van Definers door Facebook en Qualcomm zien dat de harde campagnetactieken nu ook de ‘clubachtige wereld van Silicon Valley’ hebben bereikt. Omdat de grote techbedrijven de afgelopen zoveel geld en macht hebben verworven, zijn hun politieke belangen ook groter geworden.

Enorm respect

Facebook heeft de banden met Definers inmiddels verbroken. Ceo Zuckerberg verklaarde tijdens een persconferentie dat hij ‘enorm veel respect’ heeft voor George Soros en dat hij niet geassocieerd wil worden met een bureau dat zo iemand besmeurt.

Zuckerberg zei dat hij pas woensdag op de hoogte werd gebracht van de werkzaamheden van Definers voor Facebook. “Ik wist persoonlijk niet dat we met hen werkten”, aldus de Facebook-ceo. “Ik las er voor het eerst over in The New York Times.”

Een jaar geleden schreef Politico al dat Facebook Definers had ingeschakeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Facebook liet pr-bureau desinformatie verspreiden'

Meer tech-video's, volg Bright op YouTube

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore