Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Koers bitcoin maakt rotsmak naar 5400 dollar

15 november 2018 15:14 Aangepast: 15 november 2018 16:00
Een illustratie van een bitcoin. Beeld © iStock

De koers van bitcoin daalt hard deze week. Gisteren verloor de belangrijkste cryptomunt al ruim 12 procent van zijn waarde en ook vandaag houdt het verval aan.

Inmiddels is de koers gedaald naar zo'n 5400 dollar. Dat is ruim 1100 dollar minder dan twee dagen geleden. Een eenduidige reden voor de hevige koersval is, zoals vaak bij de munt, dit keer niet voorhanden.

Een mogelijke verklaring voor de val zou volgens sommige experts te zijn dat er een harde vork, een afsplitsing, van bitcoin cash aankomt. Die cryptomunt is zelf ook weer een afsplitsing van de traditionele bitcoin. De vrees bestaat dat deze nieuwe gesplitste munt potentiële kopers van de bitcoin weglokt.

Heel slecht jaar

Los van de koersval van de laatste dagen is het een sowieso een beroerd jaar voor bitcoinbeleggers. Nadat de cryptomunt in de laatste maanden van 2017 ongekend hard in prijs steeg, zette de daling in. En die is dit jaar onstuitbaar gebleken.

Op het absolute toppunt van de markt kostte een bitcoin ruim 19.000 dollar: dat was op 12 december 2017. Sindsdien is ruim 70 procent van de waarde verdampt.

Bloedbad in cryptoland

Door de gigantische daling van deze week is de totale waarde van alle bitcoins voor het eerst sinds oktober 2017 onder de 100 miljard dollar gezakt.

Overigens is bitcoin zeker niet de enige cryptovaluta die klappen krijgt. Uit gegevens van CoinMarketCap blijkt dat van de 50 grootste cryptomunten er 49 in de min staan over de afgelopen 24 uur. De grote meerderheid daarvan verloor meer dan een tiende van zijn waarde in slechts één dag.

Pond daalt hard

In de wereld van de traditionele munten is het vandaag ook een enerverende dag, hoewel de uitslagen in het licht van het cryptoslagveld bescheiden lijken.

Het Britse pond daalde vandaag bijna 2 procent ten opzichte van de dollar. De daling zette in direct nadat bleek dat meerdere ministers uit het Britse kabinet ontslag namen uit onvrede over de conceptdeal voor de brexit die gisteren werd gepubliceerd.

De Britse munt is nog ongeveer een cent verwijderd van de laagste stand van het jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore