Ga naar de inhoud
Tech

Tikkie-betaalverzoekjes na een borrel straks direct op je rekening

Beeld © ANP

De rekening betalen voor jou en je collega’s na een vrijdagmiddagborrel wordt straks een stuk makkelijker. Als je een Tikkie naar iemand stuurt, heb je vanaf komend voorjaar je geld binnen een paar seconden binnen. Ook als diegene bij een andere bank zit.

Als je op dit moment een Tikkie-betaalverzoek stuurt, moet je soms tot een dag wachten tot het geld daadwerkelijk op je rekening staat. Dat wachten op je geld is vanaf komend voorjaar voorbij. 

Dat Tikkie-betalingen straks binnen no time op de rekening van de ontvanger staan, komt doordat een deel van het betalingsverkeer in Nederland supersnel wordt. En daar gaan de Tikkie-gebruikers ook van profiteren, bevestigt ABN Amro aan RTL Z. 

Geld
Supersnel bankieren
Geld overmaken tussen verschillende banken vanaf volgend jaar 'instant'

Instant Payments

Het rappe systeem, met de minstens zo snelle naam Instant Payments, moet vanaf het voorjaar werken, meldde Betaalvereniging Nederland gisteren. En bijna alle Nederlandse banken gaan dat systeem gebruiken.

Hoe hoog het bedrag ook is, welk tijdstip je ook kiest en bij welke bank mensen ook zitten: overboekingen via internetbankieren of via een bankapp duren straks maximaal 5 seconden.

Via tussenrekening

Dat geldt dus ook voor betalingen die via Tikkie lopen, ondanks dat die betalingen via het betaalplatform iDeal gaan, legt een woordvoerder uit aan RTL Z.

Die betalingen zijn namelijk niet 'instant' maar werken ingewikkelder en gaan via een tussenrekening, waardoor het eigenlijk langer zou duren tot de ontvanger zijn geld heeft. 

ABN schiet je rekening voor

ABN, de eigenaar van Tikkie, schiet in feite dat bedrag voor zodra er vanuit het iDeal-systeem een akkoord is gegeven. Er wordt geld vanaf een eigen Tikkie-rekening overgemaakt naar de rekening van de ontvanger. 

De bedragen die ABN Amro op deze manier voorschiet, kunnen in totaal aardig oplopen. Want de ruim 3 miljoen Tikkie-gebruikers sturen gemiddeld zo’n 600.000 betaalverzoeken per week. Het gemiddelde bedrag per verzoek ligt net iets onder de 30 euro.

Maar omdat die betalingen straks maximaal 5 seconden duren, heb jij je borrelgeld dus ook binnen no time weer terug.