Ga naar de inhoud
Facebook

'Facebook liet pr-bureau desinformatie verspreiden'

Beeld © ANP

Facebook huurde een conservatief pr-bureau in dat zijn concurrenten en de linkse filantroop George Soros in diskrediet probeerde te brengen.

Dat meldt The New York Times, dat sprak met ruim 50 anonieme bronnen, onder wie huidige en voormalige medewerkers van Facebook, politici en lobbyisten. Facebook zou actie hebben ondernomen toen het na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 in een slecht daglicht kwam te staan, door de verspreiding van nepnieuws en vermoedens van Russische inmenging.

Terwijl Facebook-ceo Mark Zuckerberg zich met een tour door de VS publiekelijk verontschuldigde, huurde Facebook achter de schermen het Republikeinse pr-bedrijf Definers Public Affairs in. Dat bedrijf gebruikte Amerikaanse campagne-tactieken om tegenstanders van Facebook zwart te maken, schrijft The New York Times. 

Soros

Zo werden activistische demonstranten door het bedrijf bewust in verband gebracht met de Joodse filantroop George Soros. De rijke zakenman wordt in complottheorieën al jaren op antisemitische wijze afgeschilderd als kwade genius achter veel linkse bewegingen en politieke partijen.

Het pr-bedrijf zou journalisten die vragen over Facebook stelden, hebben aangemoedigd om het bij Soros te zoeken.

Tim Cook

Ook probeerde Definers Public Affairs in artikelen Facebooks concurrenten als Apple en Google negatief af te schilderen. Facebook-ceo Zuckerberg zou woedend zijn geweest op Apple-baas Tim Cook. Die liet zich negatief uit over Facebook na het dataschandaal met Cambridge Analytica. Definers Public Affairs probeerde Cook vervolgens als hypocriet neer te zetten. Ook werd journalisten opgeroepen om te kijken naar de praktijken van Google.

Zuckerberg zou zelfs zo boos zijn geweest op Cook, dat hij de top van Facebook verplicht om Android-telefoons te gebruiken in plaats van iPhones. Facebook stelt in een reactie dat die verplichting om Android-smartphones te gebruiken al langer gold.

De berichten van Definers Public Affairs zouden voornamelijk zijn gepubliceerd via de conservatieve site NTK Network. Die site heeft zelf geen groot publiek, maar berichten van de site worden vaak doorgeplaatst naar Breitbart. Die rechtse nieuwssite heeft een grote rol gespeeld in de populariteit van Donald Trump. Voormalig Breitbart-voorzitter Steve Bannon was campagneleider van Donald Trump en later hoofd strategie van het Witte Huis.

Samenwerking stopgezet

Facebook zegt dat het de samenwerking met Definers Public Affairs na het artikel van The New York Times heeft stopgezet. Topmensen van Facebook, zoals CEO Zuckerberg en COO Sheryl Sandberg, zouden niet op de hoogte zijn geweest van het werk van het pr-bedrijf. Facebook stelt in een verklaring dat het banden met Definers Public Affairs niet heeft achtergehouden en betwist dat het heeft gevraagd om nepnieuws te laten verspreiden.

Facebook zou ook vroeger volledig op de hoogte zijn geweest van Russische inmenging dan het publiekelijk heeft doen voorkomen. Al in aanloop naar de presidentsverkiezingen trok het team van Facebook-beveiligingshoofd Alex Stamos aan de bel. Hoewel de hoofdjurist van Facebook zou zijn ingelicht, zouden Zuckerberg en Sandberg niet zijn geïnformeerd. Stamos is inmiddels vertrokken bij Facebook.

Namens
Lees ook
Namens Cambridge Analytica adverteren kan nog steeds op Facebook
Frankrijk
Lees ook
Frankrijk checkt hoe Facebook haatzaaierij aanpakt

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van