Tech

Geld overmaken tussen verschillende banken vanaf volgend jaar 'instant'

14 november 2018 17:21 Aangepast: 14 november 2018 17:43
Beeld © ANP

Even snel geld overmaken naar een vriend die niet bij jouw bank zit, kan soms tergend lang duren. Vooral als je dat in het weekend doet. Maar vanaf het komende voorjaar is dat verleden tijd en staat jouw geld binnen vijf seconden op de andere rekening.

Dat het geld dan zo snel overgemaakt is, komt omdat de Nederlandse banken een nieuw systeem invoeren. De zogeheten Instant Payments sluiten beter aan bij de huidige on demand en 24-uurs economie. En daar past een dag of nog langer wachten op je betaling niet meer bij, is het idee.

Het nieuwe systeem regelt dat overboekingen via internetbankieren en banken-apps binnen 5 seconden zijn geregeld, ook als de betaler en ontvanger niet bij dezelfde bank zitten. En dus ook als dat buiten kantoortijden gebeurt.

De Betaalvereniging regisseerde de bouw van het systeem in opdracht van Rabobank, ABN Amro, ING, SNS, ASN Bank, RegioBank en KNAB en in samenwerking met De Nederlandsche Bank.

Zakelijk en particulier

Zowel zakelijke als particuliere klanten van de deelnemende banken kunnen vanaf het komende voorjaar deze bijna directe betalingen doen.

In januari beginnen de banken met een langzame introductie van deze nieuwe techniek. Als alles volgens plan loopt en soepel werkt, zullen in het voorjaar alle klanten van die banken zo snel kunnen betalen.

Voor consumenten betekent het dus direct betalingen doen aan anderen, ook als ze bij een andere bank zitten. Tegelijkertijd is de tijd van spoedoverboekingen verleden tijd.

Stel dat je een boete moet betalen voor een bepaalde datum en daar kom je een minuut voor twaalf op de voorgaande avond achter, dan nog is na een overboeking jouw betaling op tijd binnen.

Enkelvoudige betalingen

De deelnemende banken hebben beloofd dat ze alle enkelvoudige betalingen via deze betalingssnelweg laten lopen. Betaalvereniging Nederland verwacht dat het het al snel richting een miljard betalingen per jaar gaat.

In de toekomst kan de techniek ook ingezet worden voor grotere bulkbetalingen, die vooral bij bedrijven veel gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan het gelijktijdig uitbetalen van salaris aan honderden werknemers.

Dus als jouw salaris op de 24e wordt overgemaakt en dat valt op een zondag, dan zul je het gewoon ontvangen. Of Instant Payments daar ook voor ingezet wordt, is aan de markt, zegt de Betaalvereniging.

Andere toepassingen

Datzelfde geldt voor andere toepassingen op deze nieuwe techniek. Pinbetalingen en iDEAL-betalingen bij webshops zouden bijvoorbeeld ook deze weg kunnen bewandelen, waardoor ondernemers direct over het betaalde bedrag kunnen beschikken.

Nu is het nog zo dat ondernemers, afhankelijk van de afspraken met hun bank, het geld pas later op de dag of nog later in een bulkbetaling op hun rekening gestort krijgen.

Vervanging van PIN?

Voor sommige ondernemers zou het zelfs kunnen betekenen dat ze afscheid nemen van hun pinapparaat. Want als klanten het direct overmaken via internetbankieren, dan heeft de ondernemer het direct. 

"Dat hebben we in Denemarken al gezien. Bij de invoering van dat systeem, waren daar ondernemers die geen pinapparaat meer wilden", zegt Inge van Dijk, programmamanager Instant Payments bij de Betaalvereniging.

Toch is dat misschien niet altijd handig, zegt zij. "Want sommige klanten maken misschien weer geen gebruik van die diensten."

Maar de innovatie van dit systeem maakt wel mogelijk dat het kan concurreren met bestaande systemen, zoals pinnen. En dat zal verdere innovatie voeren, verwacht de Betaalvereniging. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van