Galaxy S10?

Samsung heeft nu ook chip voor kunstmatige intelligentie

14 november 2018 13:09 Aangepast: 14 november 2018 14:55

Samsung heeft speciale chip voor kunstmatige intelligentie gepresenteerd. Mogelijk zit de chip volgend jaar in de Galaxy S10.

Samsung heeft de Exynos 9820 gepresenteerd, de eerste mobiele chip van het bedrijf met een zogeheten neural processing unit (NPU). Dat onderdeel is toegespitst op kunstmatige intelligentie, en is volgens Samsung tot zeven keer sneller met AI-taken dan de Exynos 9810 die in de Galaxy S9 zit. De chip is onder meer bedoeld voor zaken als augmented reality en virtual reality, en voor beeldherkenning. Zo kunnen toestellen met een NPU beter automatische beeldbewering toepassen op foto's.

Huawei was met zijn Kirin 970-chip vorig jaar de eerste chipmaker die met een NPU kwam. Kort daarop volgde Apple met zijn A11 Bionic, ook voorzien van zo'n speciaal AI-onderdeel. Beide fabrikanten verbeterden de prestaties met de Kirin 980 en A12 Bionic. De meest recente chip van Qualcomm, de Snapdragon 845, heeft nog geen NPU.

Sneller en zuiniger

De Samsung Exynos 9820 is volgens Samsung 20 procent sneller met single-core-taken dan zijn voorganger, en 15 procent sneller bij multi-core-taken. Dat moet zorgen voor tot 40 procent betere efficiëntie. De grafische chip is tot 40 procent sneller dan die in de huidige Exynos. Ook is de chip geschikt voor 4K-video's met 150 beeldjes per seconde.

De chip gaat volgens Samsung eind dit jaar in massaproductie. Daarmee is de Exynos 9820 waarschijnlijk op tijd in grote getallen klaar voor de Galaxy S10, die begin volgend jaar wordt verwacht. Het toestel krijgt volgens geruchten een vingerafdrukscanner onder het scherm, en een camera met vijf lenzen.

Opvouwbare telefoon

Samsung presenteerde onlangs zijn eerste opvouwbare telefoon, maar het uiteindelijke product volgt vermoedelijk pas later volgend jaar, en voor een hogere prijs dan de Galaxy S10.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Samsung maakt ruim miljoen opvouwbare smartphones

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

AI en QLED: slimme functies in de nieuwste Samsung-tv

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van