Tech

'Taxidienst met zelfrijdende auto's start in december'

13 november 2018 17:40 Aangepast: 13 november 2018 17:41
Beeld © Waymo

Vanaf begin december zullen inwoners van de buitenwijken van de Amerikaanse stad Phoenix gebruik kunnen maken van de taxidienst met zelfrijdende auto's van Google-zusterbedrijf Waymo.

Dat meldt Bloomberg op gezag van een ingewijde. De nieuwe dienst die de concurrentie moet aangaan met Uber en Lyft, zal een nieuwe merknaam krijgen. Welke naam dat zal zijn, is nog niet bekend. Ook wil Waymo, een zusterbedrijf van Google, de plannen voor de lancering van de robo-taxidienst volgende maand niet bevestigen.

Volgens Bloomberg zal de lancering van de nieuwe dienst vrij geruisloos verlopen. Waymo is van plan klein te beginnen - vermoedelijk met enkele tientallen of honderden gebruikers in de buitenwijken rond Phoenix, Arizona.

De eerste gebruikers zullen vermoedelijk afkomstig zijn uit het Early Rider-programma. De 400 gezinnen die zich daarvoor hebben aangemeld, hebben het afgelopen jaar al ervaring kunnen opdoen met de zelfrijdende auto's. Langzaam zal Waymo ook andere gebruikers toelaten tot de taxidienst.

Richtingaanwijzers

Waymo werkt al zo'n negen jaar aan de ontwikkeling van autonome voertuigen. Een jaar geleden stuurde Waymo voor het eerst zelfrijdende auto’s zonder chauffeur achter het stuur de openbare weg op in de Amerikaanse stad Phoenix.

Helemaal zonder problemen verlopen de experimenten van Waymo in de omgeving van Phoenix niet, meldde The Information deze zomer. Zo raken de autonome voertuigen in de war als een tegemoetkomende automobilist zijn richtingaanwijzers niet gebruikt. Ook het onderscheiden van individuen binnen een groep fietsers of voetgangers blijkt nog een probleem voor de algoritmes.

Californië

Ondanks deze problemen kondigde Waymo-ceo John Krafcik in juni aan dat zijn bedrijf op korte termijn zou willen beginnen met zijn taxidienst in delen van Phoenix. Hierna moet de dienst met zelfrijdende auto's ook elders in de VS beschikbaar komen.

Vorige maand kreeg Waymo toestemming om ook in Californië zelfrijdende auto's zonder testchauffeurs de weg op te sturen. De toestemming geldt voor Mountain View, waar het hoofdkwartier van Waymo staat, en de nabijgelegen plaatsen Sunnyvale, Los Altos, Los Altos Hills en Palo Alto.

Interview: designbaas Renault over de auto van de toekomst

Meer tech-video's? Volg Bright op YouTube.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Zelfrijdende auto's Waymo hebben moeite met autorijden

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Prostituees gaan zelfrijdende auto's gebruiken'


Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`