Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
If you can’t open it…

Apple bevestigt: we blokkeren reparaties door derden

13 november 2018 12:07 Aangepast: 13 november 2018 12:08

Apple geeft toe dat het bepaalde reparaties van nieuwe MacBooks en iMacs door derden onmogelijk maakt, maar geeft verder nauwelijks details.

Dat er problemen zijn bij reparaties van nieuwe MacBooks en iMacs was vorige maand al naar buiten gebracht door Motherboard, dat de hand wist te leggen op interne Apple-documenten. Daaruit bleek dat Apple een software-slot heeft ingebouwd in zijn dit jaar uitgebrachte computers.

Het slot zit in alle Apple-computers met een T2-chip. Het gaat daarbij om MacBooks, iMacs maar bijvoorbeeld ook om de nieuwe Mac Mini.

Doe-het-zelvers buitenspel

Daardoor kan een computer na het vervangen van onderdelen buiten werking blijven. Pas nadat een reparateur de gepatenteerde systeemconfiguratie-software van Apple heeft gedraaid, werkt de laptop weer normaal.

Het gevolg daarvan is dat sommige onderdelen alleen vervangen kunnen worden door Apple zelf of door reparateurs die met Apple samenwerken. Andere reparateurs en doe-het-zelvers staan buitenspel.

Moederbord en scherm

Hoewel Apple nu tegenover The Verge toegeeft dat sommige reparaties bij computers met een T2-chip onmogelijk zijn gemaakt voor derden, geeft het bedrijf geen overzicht van de betreffende apparaten en reparaties. Apple zegt ook niet wanneer het bedrijf begonnen is met de maatregel.

Uit de documenten waarop Motherboard de hand wist te leggen, bleek dat het vervangen van het beeldscherm, de printplaat, het toetsenbord, het touchpad, de interne behuizing of TouchID van de MacBook Pro uit 2018 tot problemen leidt. Bij de iMac Pro ontstaan de moeilijkheden bij het vervangen van het moederbord of de flash-opslag.

Opmerkelijk genoeg slaagde iFixit er wel in om het scherm en een moederbord te vervangen. Een mogelijke verklaring is dat de gebruikte onderdelen al waren gevalideerd door Apple, en dat de diagnose-tool van Apple alleen aanslaat op ongebruikte componenten.

De grootste designfouten van Apple:

Meer tech-video's? Volg Bright op YouTube

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Apple zit reparateurs dwars met software MacBook Pro

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

11.000 euro voor een computer? De iMac Pro getest

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore