Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Vodafone en KPN nog niet

T-Mobile stopt in 2020 met 2G-netwerk

13 november 2018 09:59 Aangepast: 13 november 2018 10:02

Bezitters van oude mobiele telefoons opgelet. Op 15 november 2020 draagt T-Mobile zijn 2G-netwerk ten grave.

Vanaf die dag is het voor T-Mobile-abonnees alleen nog maar mogelijk om te bellen, sms’en en internetten met toestellen die geschikt zijn voor het 3G- of 4G-netwerk. Bezitters van een iPhone, Samsung Galaxy, Huawei, HTC of Sony Xperia hoeven zich dus geen zorgen te maken.

Op zijn site heeft T-Mobile een lijst geplaatst van toestellen die alleen op 2G werken, zoals bijna alle toestellen van Sony Ericsson, de Nokia 3310 en de Samsung B300. Checken of je toestel geschikt is voor 3G/4G kan ook via de site Will My Phone Work.

5G

T-Mobile, destijds nog Ben geheten, nam het 2G-netwerk in 1999 in gebruik. Via dit netwerk was het al mogelijk om te internetten, zij het dat de data wel tergend langzaam binnenkwamen. Tien jaar later, in 2009, begon T-Mobile met het aanbieden van 3G. In 2008 had Apple zijn eerste iPhone die geschikt was voor 3G (de iPhone 3G) op de markt gebracht.

Inmiddels maken smartphone-producenten en providers zich alweer op voor 5G. OnePlus wordt volgend jaar vermoedelijk de eerste fabrikant die een 5G-toestel op de markt brengt, en KPN is bezig met 5G-tests in heel Nederland. In 2019 zal de Nederlandse overheid de frequenties voor 5G-netwerken gaan veilen.

KPN en Vodafone

KPN en Vodafone houden hun 2G-netwerk wel in de lucht. 2G wordt onder meer gebruikt voor internet of things-communicatie. T-Mobile voorziet op dat vlak weinig problemen. “Het uitzetten van het 2G-netwerk zal weinig gevolgen hebben voor onze Managed M2M-producten, zoals Marimba en TMSP”, schrijft het bedrijf.

Eerder dit jaar maakte KPN bekend dat het in januari 2022 stopt met het aanbieden van 3G. Dat betekent dat 3G-toestellen automatisch zullen terugschakelen naar 2G. Vodafone stopt al in januari 2020 met 3G.

Kijk ook: de smartphones van 2019

Meer smartphone-video's? Volg Bright op YouTube

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Brussel maant kabinet: vertraging invoering 5G dreigt

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kabinet wil garantie op minimale 5G-snelheid

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore