Oproep Microsoft

Microsoft: '1984' dreigt door gezichtsherkenning

09 november 2018 19:23 Aangepast: 09 november 2018 21:49

Om te voorkomen dat een Big Brother met behulp van gezichtsherkenning continu in de gaten kan houden waar we zijn en wat we doen, is het nodig om de technologie te reguleren. Dat zegt Microsoft-topman Brad Smith.

“Als je een winkel binnenloopt kan de winkelier straks dankzij gezichtsherkenning zien wanneer je er voor het laatst was, wat je toen hebt vastgehouden en wat je hebt gekocht", aldus Brad Smith, topman bij Microsoft op gebied van juridische zaken, tijdens een congres in Lissabon.

“En dat is nog maar kinderspel in vergelijking met wat de technologie kan betekenen voor de verhouding tussen burgers en de staat”, tekende Recode op uit de mond van Smith. Hij bepleit daarom goede regelgeving voor gezichtsherkenning. “Voordat we op een dag wakker worden en vaststellen dat 2024 wel heel erg lijkt op het boek ‘1984’.”

Smith omschreef gezichtsherkenning als een 'technologie die overheden in staat stelt om iedereen overal te volgen'. “Dit heeft mogelijk vergaande gevolgen voor de meest basale burgerlijke vrijheden waarop democratische samenlevingen zijn gestoeld.”

Amazon in opspraak

Smith staat niet alleen in zijn oproep om regels op te stellen voor het gebruik van gezichtsherkenningssoftware. Ook Apple en Facebook die de technologie gebruiken voor het taggen van foto’s en voor het ontgrendelen van telefoons, zijn voor regels.

Tijdens een bijeenkomst met medewerkers verklaarde Andrew Jassy, hoofd van Amazon Web Services (AWS), donderdag dat Amazon blijft doorgaan met het leveren van zijn gezichtsherkenningssoftware Rekognition aan politiediensten. Veel Amazon-werknemers hebben bedenkingen bij het leveren van de software aan opsporingsdiensten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Amazon blijft gezichtsherkenning leveren aan politie

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Gezichtsherkenning vist verdachte uit 60.000 concertgangers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore