Omstreden software

Amazon blijft gezichtsherkenning leveren aan politie

09 november 2018 11:33 Aangepast: 09 november 2018 11:35

Ondanks grote zorgen bij een deel van zijn werknemers blijft Amazon zijn gezichtsherkenningssoftware verkopen aan Amerikaanse politiediensten.

Dat heeft Andrew Jassy, hoofd van Amazon Web Services (AWS), donderdag gezegd tijdens een bijeenkomst met bezorgde medewerkers, melden The Verge en BuzzFeed News.

De gezichtherkenningssoftware Rekognition wordt op dit moment gebruikt door politiediensten in de staten Florida en Oregon. Vorige maand werd bekend dat Amazon de software ook heeft aangeboden aan de Amerikaanse immigratiedienst ICE.

Deze zomer schreven medewerkers van Amazon een open brief aan ceo Jeff Bezos waarin zij hem opriepen om te stoppen met het verkopen van gezichtherkenningssoftware aan opsporingsdiensten. De medewerkers maken zich zorgen dat het gebruik van Rekognition door opsporingsautoriteiten ten koste zal gaan van groepen die toch al gemarginaliseerd worden.

Politici herkend als criminelen

De vrees bestaat dat het gebruik van gezichtherkenningssoftware door ICE ertoe zal leiden dat illegale migranten minder snel naar bijvoorbeeld het ziekenhuis zullen gaan, uit vrees dat ze dan door een camera zullen worden herkend.

Het gebruik van de software door de politie leidt eveneens tot zorgen. Burgerrechtenactivisten menen dat het systeem ertoe kan leiden dat onschuldigen ten onrechte worden aangemerkt als voortvluchtige criminelen.

Uit een test die de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU deze zomer uitvoerde met Rekognition bleek dat de software 28 leden van het Amerikaanse Congres onterecht identificeerde als crimineel.

Misbruik

Tijdens de bijeenkomst van donderdag erkende Jassy dat er binnen Amazon verschillende meningen bestaan over de levering van Rekognition aan de politie. “Maar we geloven sterk in de waarde die Amazon Rekognition levert aan onze klanten, zowel binnen als buiten de wetshandhaving.”

Volgens Jassy is het mogelijk om de levering van Rekognition weer stop te zetten als gebruikers zich niet aan de door AWS opgestelde gebruikersovereenkomst houden of als het gebruik van de software in strijd blijkt met de burgerrechten die zijn vastgelegd in de Amerikaanse grondwet.

Niet alle werknemers van Amazon zijn daardoor gerustgesteld. Een anonieme werknemer laat in een e-mail aan BuzzFeed News weten dat deze belofte geen enkele garantie tegen misbruik biedt. Amazon trekt zijn medewerking immers pas in op het moment dat het misbruik al heeft plaatsgevonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Amazon-personeel: geen gezichtsherkenning voor autoriteiten

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

FBI ontgrendelt iPhone verdachte via gezichtsherkenning

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van